Det var efter Folkbladets artiklar i början av året om hur tekniska kontoret och kommunen direktupphandlade konsulter i strid med lagen om offentlig upphandling, LOU, som kommunrevisorerna beslutade att genomföra en fördjupningsgranskning av tekniska nämndens interkontroll. Detta i samband med en redan pågående granskning av hur kommunen lever upp till upphandlingsreglerna.
Svidande kritikI torsdags kom granskningsrapporterna – och kommunen får svidande kritik. 129 leverantörer hade fakturerat belopp som översteg upphandlingsgränsen på 284 000 kronor, och i 55 fall fanns inga avtal. Enligt revisorerna fanns så stora brister i kommunens interna kontroll av upphandlings- och inköpsverksamheten att det var svårt att genomföra granskningen.
I rapportern skriver man: "Det finns en överhängande risk att otillåtna direktupphandlingar sker i organisationen till följd av den obefintliga kontrollen över vilka upphandlingar som genomförs och vilka avtal som upprättas."
Man kritiserar kommunen för det ickeexisterande kontrollsystemet, och anser att kommunens nämnder och kontor omgående bör skaffa en gemensam databas där alla upphandlingar och avtal ska samlas, och ett upphandlings och inköpssystem. Varje kontor och nämnd bör också se över, och säkerställa den interna upphandlings- och inköpsverksamheten.
Mutor och korruptionVad gäller tekniska nämnden har revisorerna utgått ifrån Folkbladets artiklar i sin granskning. Förutom tekniska kontorets upphandlingar har de också undersökt risken för mutor och korruption, jäv och bisysslor.
I sin rapport konstaterar revisionen att konsulterna Folkbladet skrev om direktupphandlats i strid med upphandlingslagen under flera år, och att det borde funnits ramavtal. Revisorerna har också fått bekräftat att tekniska kontorets ledningsgrupp lät sig bjudas på julmiddag av konsulterna, man har dock inte funnit att förvaltningen deltagit i någon liknande aktivitet sedan dess.
"Otillåten förmån"Att två av tekniska kontorets chefer gått med i W:6-ordern på rekommendation av en av konsulterna har revisorerna också fått bekräftat. De skriver i rapporten: "Det kan diskuteras huruvida en sådan inbjudan kan ses som en otillåten förmån då ett medlemskap kan ses som värdefullt för mottagaren".
Folkbladet har sökt kommunrevisionens ordförande Peter Åbrodd för en kommentar utan att lyckas. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist vill inte uttala sig eftersom han ännu inte tagit del av rapporterna.