Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så agerar kommunen efter den eskalerande brottsvågen

En extra väktarresurs tillsätts i de utsatta områdena och socialtjänsten förstärks. "Vi gör allt vi kan för att Norrköpingsborna ska känna sig trygga", säger Sophia Jarl (M), kommunalråd, efter den senaste tidens oroligheter.

Yvonne Thilander, tf kommundirektör, och Sophia Jarl (M), kommunalråd, kallade till ett snabbinsatt presskonferens om hur kommunen hanterar brottsvågen.

Yvonne Thilander, tf kommundirektör, och Sophia Jarl (M), kommunalråd, kallade till ett snabbinsatt presskonferens om hur kommunen hanterar brottsvågen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-07-28 15:00

Under torsdagen kallade kommunen till en pressträff med anledning av de sju olika händelser, sprängdåd och skjutningar, som då inträffat på kort tid. Sophia Jarl hade under dagen haft ett möte med Olof Fäldt, lokalpolisområdeschef, om situationen. Sen dess har det inträffat ytterligare en skottlossning mot ett radhus i Klockaretorpet. Det är det åttonde grova brottet på lika många dagar i Norrköping.

– I den akuta fasen är det till stor del polisens arbete att agera men från kommunens sida är det också viktigt att vi agerar för att försöka öka tryggheten, både i den akuta fasen och långsiktigt. Det är de absoluta mål som en kommun har, säger Sophia Jarl.

– Vi ska finnas tillgängliga dygnet runt, det gör vi alltid, men nu är det förstärkt bemanning så att de som känner oro kan ringa och ta kontakt med oss. Den uppsökande verksamheten riktar sitt fokus till de områden där de bäst behövs just nu, säger Yvonne Thilander, tf kommundirektör medan Anna Selander är på semester.

Utbildningskontoret har ringt upp barnfamiljerna som bor i den byggnad som utsattes för torsdagens sprängning, för att se om de behöver extra stöd. Det handlar om cirka tio familjer.

– Vi vet att det har varit väldigt uppskattat. En del av dem har varit bortresta men fått veta vad som hänt genom media och fastighetsägaren, och det blir ju ändå en oro i familjen.

Vård- och omsorgskontoret har också säkerställt att alla med hemtjänst, personlig assistans eller hemsjukvård och som bott innanför avspärrningarna har fått den hjälp de ska ha.

Väktarresursen som sätts in ska inte bara öka tryggheten utan också vara extra ögon och öron i de drabbade områdena.

– Polisen pratade om att det är viktigt med allmänhetens observationer, och där hjälper vi till genom väktaren, säger Sophia Jarl.

Vad vill du säga till de Norrköpingsbor som känner sig oroliga och rädda?

– Att vi gör allt vi kan från både kommunens och polisens sida att skapa ordning och reda och att skapa trygghet. Polisen genom polisiära insatser och kommunen genom det vi redovisat idag. Och vi fortsätter att jobba för att man ska känna sig trygg i Norrköping.

Fotnot: Under kontorstid når man socialkontoret via kontaktcenter på telefonnummer 011-15 00 00, och efter kontorstid når man socialjouren på telefonnummer 011-15 22 83.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!