Rättegången mellan affärsmannen Niclas Adler och Norrköpings kommun går vid kvart i två tiden på tisdagseftermiddagen in på avsnittet där kommunen - som är stämda till tinget av Adlers advokater - ska göra sin sakframställan. Vilket betyder att kommunen ger sin bild av vad som hänt i saken som inleddes 2018 då Adler köpt den gamla kärnkraftsfastigheten Marviken vid Bråvikens strand av statliga Vattenfall.
För att kunna bygga den "skärgårdsstad" i Marviken - vilket Adler ville - krävdes en ny detaljplan. Stämningen som rättegången behandlar är inriktad på att pröva frågan om kommunens senare avbrytande av förberedelserna har vållat Niclas Adler och bolaget Synthesis sådan skada att kommunen ska ställas till ansvar och betala skadestånd.
I juni 2019 lämnade kommunen ett "planbesked" vilket är ett dokument som öppnar för att ett detaljplanearbete på den plats där Adler ville bygga sin stad. Kommunjuristerna redogör därefter för alla de olika turer och beslut som förevarit under resans gång. Kommunens sakframställan har sitt fokus inriktat på att visa att 1. Att kommunen aldrig lovat/förbundit sig att upprätta en detaljplan. 2. Att det fanns skäl för kommunen att dra åt sig öronen när det gäller Adlers och hans bolags handel och vandel.
I sin sakframställan fäster kommunens jurister lite överraskande stor betydelse vid enskilda brev (även anonyma) och påståenden om Adler som skickades till olika befattningshavare i Norrköpings kommun i samband med handläggningen av "Skärgårdsstaden." Det känns inte som särskilt starka argument i sammanhanget?
I sin föredragning ökade kommunjuristerna intresset för kommande vittnesförhör med inte minst den tidigare säkerhetsdirektören Richard Tjärnström och den dåvarande kommundirektören Martin Andreae.
De vittnesförhören lär dock dröja en bra stund. Rättegången är starkt försenad. Enligt planen ska - efter det att kommunen är klar med sin framställan - först och främst parten Niclas Adler höras under "sanningsförsäkran." Det betyder att Adler förhörs under samma villkor som vittnen gör; det vill säga att Niclas Adler riskerar att straffas om han kan beslås med att tala osanning när han förhörs i rätten.
Som part i ett mål kan man själv välja hur man vill bli förhörd. Adler har själv valt att höras under sanningsförsäkran. Niclas Adlers fru ska också höras i rätten innan två vittnen - en affärsman som är med på länk från Gibraltar och det tidigare kommunalrådet Reidar Svedahl - förhöras i rätten.
Reidar Svedahl var på plats i tingsrättens foajé under en paus vid halvtretiden på eftermiddagen.Som vittne får han inte följa rättegången innan han själv ska medverka. Svedahl lär dock inte höras förrän eftermiddagen har gått över i kväll. Jag frågade Svedahl hur det kändes att vittna för Niclas Adlers sida när han själv var med om att fatta det beslut i kommunstyrelsen som utgör grunden för Adlers stämning av kommunen.
– Jag kände mig tvingad att rösta så för jag ville inte spräcka styret. Dessutom hade ju beslutet blivit likadant även om jag hoppat av, svarade Reidar Svedahl.
I sin framställan trycker kommunen på att det inte - vilket Adlers sida hävdat - var fråga om myndighetsutövning då den dåvarande kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist i media den 6 november kommenterade sitt beslut från den 2 november att avbryta detaljplaneförberedelserna i Marviken. Enligt kommunjuristerna finns det heller inget lagstridigt med de beslut som Lars Stjernkvist fattade 2 november 2020 eller som kommunstyrelsen fattade den 16 november samma år. Samhällsplaneringsnämndens beslut den 19 februari 2021 om att avbryta planarbetet ute vid Marviken är heller inte något, hävdar kommunen, som står i strid med vad en kommun får göra.
Kommunjuristerna avslutade sin framställan med att ge flera exempel från Norrköpings Tidningars granskningar av Adlers och flera av hans bolags ekonomi och pågående och tidigare tvister med Skatteverket och betalningsanmärkningar. Det såg rätt mörkt ut. Kort sagt. Men då ska vi påminna oss om att exemplen ingår i den ena partens sakframställan.