Tidigare i veckan besökte statsminister Ulf Kristersson (M) Norrköping. Han och hans följeslagare besökte socialkontoret för att informera sig om hur kommunen arbetar med utrikes födda föräldrar, för att få till en bättre integration av barn och vuxna. Svenska kommuner är skyldiga att söka upp familjer med barn, från tre års ålder, som inte går i förskolan. Kommunerna måste också erbjuda och reservera en förskoleplats, 15 timmar i veckan, för barn med utländsk bakgrund som vistats högst fem år i Sverige.
Folkbladet har granskat hur väl Norrköping lyckats med sitt uppdrag att få fler barn till utrikesfödda föräldrar till förskolan. Granskningen visar att endast tre barn ur den större målgruppen på 130 barn hade tackat ja till en förskoleplats. Så här kommenterar statsministern vår granskning:
– Tyvärr är det nog så att resultatet av Folkbladets granskning stämmer ganska väl med hur problemen ser ut också i många andra delar av landet. Kommunerna har anledning att anstränga sig ännu mer för att upplysa och uppsöka och pusha föräldrar att använda sig av förskolans tjänster, säger Ulf Kristersson och tillägger att förskolan är den bästa "allmänprevention" mot allehanda problem som Sverige kan erbjuda.
Han framhåller att regeringen inte har några planer på att göra förskolan i Sverige obligatorisk:
– Däremot kan språkförskolor vara en bra och nödvändig riktad insats till barn med väldigt svaga färdigheter i det svenska språket, säger Ulf Kristersson.