Som Norrköpings Tidningar var först med att berätta har hemtjänstpersonal i nattdistrikt fyra, som jobbar passet 21.30–02.00, fått besked om att de skulle börja cykla i stället för att köra bil mellan brukarna. Beslutet var ett sätt att minska miljöpåverkan och samtidigt spara skattepengar. Men beslutet har fått hård kritik från personalen som känner sig rädda för att cykla i området där det hänt våldsamheter. Några har sagt upp sig eftersom de ser en ökad risk för att bli utsatt för brott.
Andreas Bohlin reagerade på det som rapporterats i media, främst på den stora oro som finns hos medarbetarna.
– Vi begärde att få se den riskanalys som har gjorts och har pratat med Kommunal och med medarbetarna. Sen lyfte vi frågan på nämnden (vård- och omsorgsnämnden i onsdags, red anm.). Egentligen är det här ingen fråga där politiken brukar gå in, men vi är ändå arbetsmiljöansvariga och det här är en så pass stor förändring, säger han.
Vad var det du reagerade på?
– Framför allt att man inte har tagit den upplevda oron och vad den gör med den psykosociala arbetsmiljön på allvar. Att gå omkring och vara rädd på sin arbetsplats drabbar den enskilda personen men kan också drabba omsorgskvalitén. Vi vill att de ska ha fokus på det de gör och inte på vad som ska hända under nästa förflyttning.
– Sen ifrågasatte vi också vad det skulle ge när man ändå skulle ha bilar stå standby vid dåligt väder och halka. Då har vi ändå den stora kostnaden kvar.
Senare under sammanträdet fick nämnden beskedet att verksamheten gör ett omtag och att nattpersonalen nu återigen kan använda sina bilar.
– Jag vill ju tro att det är en sammanlagd bild från att vi, facket och medarbetarna legat på. De har väl tagit till sig av det och insett att de gått för fort fram, och då väljer man att göra om. Det ska cheferna ha all heder för. Det är lätt att gräva ner sig i sina positioner och göra det till en prestigefråga. Men jag känner att det har lyssnat och tänkt om och det är jättepositivt, säger Andreas Bohlin.
– Ja, det stämmer att man nu pausar det hela och går tillbaka och återupptar dialogen om riskbedömningen och den upplevda oron, säger Anette Asplund, områdeschef, till Norrköpings Tidningar.