Bostad först infördes i Norrköping 1 januari 2022. Det innebär att den som varit hemlös länge och haft en långvarig missbruks- och beroendeproblematik kan erbjudas en lägenhet i ett vanligt hyreshus. Det ställs inte krav på nykterhet eller drogfrihet, vilket tidigare var ett krav för att komma vidare i kommunens boendetrappa. Metoden bygger på tanken att ett eget hem är en förutsättning för att kunna ta till sig behandling och tillfriskna från sitt missbruk, vilket får stöd genom forskning.
Sen starten har 17 personer fått bostad på det här sättet.
– Kraven är som för alla andra, att man inte ska störa sin grannar, att man betalar sin hyra och att man kan sköta sin lägenhet. När man får den trygga punkten är det lättare att minska sitt beroende och få ett hälsosammare liv, säger Anna Doll.
Den boende får stöd av ett team och efter två år, om allt faller väl ut, är tanken att man ska få ett förstahandskontrakt på lägenheten.
Anna Doll säger att metoden har fungerat väl och att 87 procent har lyckats behålla sitt boende.
– Det här är något vi vill utveckla och vill göra mer av.
I de fall det inte har fallit väl ut har det ibland berott på att det är svårt att bryta med de gamla umgänget.
– Då kan det kan bli störningar utanför lägenheterna och grannar som klagar. Men det finns olika orsaker. Det är klart att det lyckas inte hos 100 procent, men det är ändå extremt bra statistik. Och det är otroligt uppskattat av de som bor i de här lägenheterna, att de får en bostad och en trygghet och utifrån det kan göra förändringar, säger Anna Doll.
Kommunen kan inte ge mer stöd för att lyckas till 100 procent?
– Vi är metodtrogna och har lagt stor vikt på att kompetensutveckla medarbetare och resurssätta verksamheten så att vi kan möta behoven. Vi anpassar stödet så att så många som möjligt skall lyckas.
Genom införandet av Bostad först såg kommunen en chans till ett minskat behov av jourplatser. Under 2022 fanns tolv jourplatser för män, vilket under 2023 har minskats ner till sex. Utöver det finns tre platser för kvinnor på Elsas hus. Anna Doll delar inte Stadsmissionens uppfattning att det är brist på platser.
– Vi följer det här hela tiden och ser till att ha det antal jourplatser som vi behöver. Under det här året har det varit tillräcklig med platser. Det var två tillfällen i somras då det var fullt på Gränden, annars har vi klarat att möta behovet.