Kommundelsnämnderna skrotas ? om (s) får sin vilja igenom
NORRKÖPINGSocialdemokraterna i Norrköping vill att kommundelsnämnderna skrotas och ersätts med geografiska utskott. Det beslutet fattades på arbetarekommunens reprsentantskap igår kväll. Men det var med knapp marginal som beslutat togs, röstsiffrorna blev 27 för och 24 mot.En av de som gick emot styrelsens förslag var Jan-Erik Persson, som menade att de är en resurs att värna om.- Vi i kdn kan vårt område och dess specifika karaktär, sade Jan-Erik Persson.
Eva Andersson och Louise Malmström lyssnar på debattinläggen om kommundelsnämnderna. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Förslaget går ut på ersätta kommundelsnämnderna med permanenta geografiska utskott i kommunfullmäktige i enlighet med demokratiutskottets förslag. I dessa får direktvalda representanter "ett lokalt ansvar som kontaktpolitiker nära medborgarna" heter det i förslaget. Till utskotten kan näringsliv och lokalt aktiva föreningar, till exempel idrottsföreningar knytas.
För att få en tydligare organisation i kommunen vill styrelsen att verksamhetsnämnder på central nivå införs från och med år 2003. På så sätt blir det entydigt var ansvaret för olika verksamheter ligger, resonerar styrelsen.
<b>Kraftigt isär</b>
Frågan diskuterades länge och åsikerna om kommundelsnämnderna gick kraftigt isär.
Jan-Erik Persson, 1:e vice ordförande i Vikbolandets kommundelsnämnd, var en av dem som gick emot styrelsens förslag. Han vill i stället att kommundelsnämnderna utvecklas och förstärks.
- Tittar man på demokratiutskottets förslag så finns där inget som inte skulle kunna genomföras med kommundelsnämnder bevarade, säger han.
- Av alla sju remissvar vill sex ha kvar kommundelsnämnderna. De har gjort ett viktigt arbete och det är viktigt att ta hänsyn till remissvaren, säger Jan-Erik.
<b>"Tydligare styrning"</b>
Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande, var en av de många som tog plats i talarstolen. Han ställde sig bakom styrelsens förslag.
- Med det nya förslaget blir det tydligare styrning och bättre insyn. Det innebär en utveckling av för den lokala demokratin, säger Mattias Ottosson.
- Det ger en likvärdig service oavsett var man bor. Den gamla modellen var otydlig och svårstyrd.
Arbetarekommunens styrelse har fått kritik för den snabba hanteringen av frågan om kommunens organisation. Men Billy Gustafsson försvarade detta med att man ville invänta förslagen från styrprocessgruppen och demokratiutskottet.
- Enligt min mening måste det finnas förslag att förhålla sig innan man kan ta ställning, säger han.
- Jag vill också erinra om att att det här är frågan om riktlinjer. Vi gör inte anspråk på att ha ett i detalj färdigt förslag till politisk organisation, poängterade Billy Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!