Kommundelsnämnderna - hur ska det gå för dem?
NORRKÖPING- Åsikterna om kommundelsnämnderna är delade inom alla partier. Utom moderaterna, som har bestämt sig, säger Hans Faxér, som arbetar med frågan som tjänsteman. Han törs inte sia om hur det ska gå för kommundelsnämnderna. Även om vissa tecken tycks tyda på, att de åter är på väg uppåt i anseende.
Samtidigt utreds frågan inom Norrköpings kommun, där demokratiutskottet samt än mer styrprocessgruppen är inblandade. Hans Faxér, tjänsteman på kommunkansliet, är länk mellan de båda och har också särskilt ansvar för frågan om kommundelsnämnderna.
<b>Inte bestämt sig</b>
- Bortsett från moderaterna har partierna inte bestämt sig, säger han. Meningarna är delade inom partierna, och enskilda ledamöter i styrprocessgruppen kan vackla från vecka till vecka.
Tre huvudalternativ finns: Ha kvar samma kommundelsnämnder som i dag, bara ha kvar dem i ytterområdena, avveckla dem helt.
Men inom varje alternativ finns sedan olika varianter. Om man nu har kvar nämnderna som i dag ska då inte - det hävdar i varje fall många - deras befogenheter ökas.
I så fall är det på tapeten att skrota köp och säljsystemet och föra över ansvaret för dagis, skola, äldreomsorg från det centrala produktionsutskottet och dess kontor till kommundelsnämnderna.
<b>Lite tveksamma</b>
- Många verkar nu mena att kommunen ska gå ifrån beställar-utförarmodellen, säger Faxér. Men på tjänstemannanivå är vi lite tveksamma. Vi vill veta, vad som i så fall ska komma i stället. Är det den gamla förvaltningsmodellen man ska tillbaka till, eller något annat?
- Överhuvudtaget, och vilket alternativ det än blir, så måste politkerna ge närmare anvisningar. Ska vi tjänstemän täcka alla tänkbara möjligheter så blir det för yvigt.
Vill socialdemokraterna ha kvar kommundelsnämnderna så lär de - erfar Folkbladet - också bli kvar. Allt lutar nämligen mot att vänsterpartiet inte bara kommer att vilja ha nämnderna kvar utan också vidga deras maktområde.
<b>Grundtanken bra</b>
- Vi är inte helt klara, och vi kan nog tänka oss att vissa nämnder som till exempel City och Östra slås samman. Men grundtanken med kommundelsnämnderna, närdemokratin, den är ju bra, säger Lotta Andersson (v).
- Men då måste mer läggas ut på kommundelsnämnderna. I dag styr de ju bara över någon procent av sin budget, och ofta har kommunledningen synpunkter också på den.
Meningen är att styrprocessgruppen (sammansatt av alla fullmäktigepartierna, och med uppdrag att se över hur kommunen styrs) skulle lägga fram ett förslag i början av maj.
- Men det är tveksamt om vi klarar det, säger Hans Faxér. Vi kommer heller knappast att lägga fram enbart ett förslag, utan det blir minst två alternativ.
<b>Ut på remiss</b>
Sedan ska då förslagen ut på allmän remiss, varefter beslut ska kunna tas i kommunfullmäktige innan budgeten för 2002 tas, i oktober eller kanske november i år.
Att det nya, vilket det nu blir, skulle kunna gälla redan från årsskiftet är knappast att räkna med. Trolig startpunkt är i stället efter valet 2002.
Men då kan också komma att krävas, att det beslut som tas i höst har bred politisk förankring. Så att det inte helt sonika rivs upp av en eventuell ny majoritet i kommunfullmäktige efter valet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!