Norrköpings tingsrätt har nu dömt kvinnan, som är i 40-årsåldern, för grovt bidragsbrott vid 41 tillfällen under perioden december 2014 till maj 2018.
Först uppgav hon felaktigt att hon var ensamstående när hon ansökte om försörjningsstöd hos Norrköpings kommun. Därefter struntade hon i att redovisa sina löneintäkter genom att kryssa över området i ansökningarna där de uppgifterna skulle lämnas.
"Väl medveten om att hon inte hade rätt till försörjningsstöd lämnade hon in undertecknade ansökningar vid sammanlagt 41 tillfällen under den tid som avses med åtalet varpå utbetalningar av försörjningsstöd betalades ut till av henne anvisat konto i Swedbank", skriver Norrköpings tingsrätt.
Det dröjde flera år innan kommunen upptäckte att försörjningsstöd betalats ut felaktigt till kvinnan. Samtidigt som försörjningsstöd sattes in på hennes konto i Swedbank fick hon lön till ett konto i Nordea. Det betalades även ut lön till hennes sambos konto – pengar som sedan fördes över till kvinnan via Swish.
Under de här åren uppbar hon lön inte bara från Norrköpings kommun, utan även från fyra andra arbetsgivare. Det kom inte till kommunens kännedom att det fanns kontrolluppgifter från Skatteverket som visade inkomsterna.
Kvinnan har uppgett att hon inte mådde bra eftersom hon hade skulder på 500 000–600 000 kronor. Hon strävade efter att bli skuldfri, och var väl medveten om att hon inte hade rätt till försörjningsstöd. Kronofogden tog de pengar som kom in.
Tingsrätten konstaterar att kvinnan lämnat in 41 ansökningar om försörjningsstöd, och att varje ansökan har lett till en felaktig utbetalning. Sammanlagt har 396 141 kronor felaktigt betalats ut.
"Gärningarna är begångna under flera år och har präglats av viss förslagenhet och systematik", skriver tingsrätten som dömer kvinnan för grovt bidragsbrott i 41 fall.
"Straffvärdet för brottsligheten uppgår till åtminstone åtta månaders fängelse. Det finns dock ingen presumtion för fängelse som påföljd."
Enligt rätten har kvinnan sedan länge upphört med sitt brottsliga agerande och det finns inget övervakningsbehov som motiverar skyddstillsyn. Påföljden blir i stället villkorlig dom och 140 dagsböter om 50 kronor, totalt 7 000 kronor.
Kvinnan ska även betala 212 022 kronor i skadestånd till Norrköpings kommun.
Förvaltningsrätten har tidigare dömt henne att återbetala 178 119 kronor till kommunen.