Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunals nye länsordförande tror på en ljus framtid

NORRKÖPING
I dag är hon kallad till Stockholm för att sitta med i förhandlingsdelegationen för Kommunal. Fackförbundet ska ta ställning till ett nytt bud från förhandlingsmedlarna.
I slutet av april valdes hon till ordförande för Kommunal i Östergötland.
-Facket måste bli mycket mer av en kamporganisation än vad det är idag, säger nyvalde ordföranden Eva Fornefors, som räds dagens tystnad i samhället.

Länets största fackliga avdelning, Kommunal Östergötland, har fått en ny ordförande. Eva Fornefors tror på en ljus framtid för Kommunal.                                       FOTO: ANITA KJELLBERG

Länets största fackliga avdelning, Kommunal Östergötland, har fått en ny ordförande. Eva Fornefors tror på en ljus framtid för Kommunal. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-05-10 10:00
- En av mina roller blir att göra facket synligt. Det ska märkas att vi finns, säger hon.
Sitt fackliga engagemang har hon haft i drygt tio år. Och med en far som var engagerad i samma förbund är det kanske inte så konstigt. Eva Fornefors är 43 år, gift tvåbarnsmamma och född och uppvuxen i Norrköping.
Det var när hon arbetade som dagbarnvårdare och uppmärksammade sitt dåliga avtal som hon kände att något måste göras.
- Jag fann mig inte i att klaga i det tysta utan ville göra något själv.
Och på den vägen är det. Sedan 1993 har hon varit ordförande i sektion 5 i Norrköping och det uppdraget fortsätter hon även med nu. Hon är också ordförande i Kommunals s-klubb i Norrköping.

<b>Sundhetstecken</b>
Förre länsordföranden Ronald Ohlsson fick se sig besegrad i en sluten omröstning med sifforna 50-33.
- Det föreligger inte alls någon strid mellan oss. Roland har varit ordförande sedan 1995. Kanske behövs en förändring, jag vet inte. Men allt skedde helt på demokratisk väg, säger Eva Fornefors.
- Jag tror att det är ett sundhetstecken att flera inom förbundet kan tänka sig en förändring, tillägger hon.
Trots att många röster på senare tid har gjort sig hörda och menar att facket är något förlegat tror hon på en framtid då Kommunal blir starkare. I dag har man 28 000 medlemmar i länet, varav 9 000 i Norrköping. Medlemsantalet har minskat. Bland annat är det de unga som väljer att stå utanför.
- Jag tror egentligen inte att vi har tappat några medlemmar. Får vi in de unga på arbetsmarknaden kommer många också att gå med i facket. I dag har de inga fasta anställningar och heller inget behov av att gå med i ett fackförbund.
- Vi måste ut och tala om vad vi är för något. Många tror att Kommunal är något slags föräkringsbolag då de har olika försäkringar genom oss. Men det är bara grädden på moset, säger hon.

<b>Heltid åt alla</b>
Tre frågor ligger henne närmast om hjärtat. Det handlar om anställningsvillkor, löner och arbetsmiljö. Frågor som Kommunal måste fokusera mer på framöver, tror hon.
Att skapa heltidsarbeten för alla medlemmar är också något hon vill att facket arbetar mer med.
- Kommunerna tappar oehört många människor på grund av att så många arbeten bara är på deltid. Särskilt handar det om de unga. De vill kunna försörja sig. Vi har många medlemmar som måste gå till socialen trots att de har ett fast jobb. Så ska det inte vara.
- Självklart ska man ha rätt att jobba deltid om man vill, men grunden ska vara en heltidstjänst, tillägger hon.
Den 28-31 maj håller Kommunal kongress i Stockholm. Eva Fornefors har varit med och skrivit en rapport om hur facket ska förhålla sig till kommunala respektive privata arbetsgivare. En rapport som hon tror blir ett hett ämne på kongressen.
- Vi har kommit fram till att det inte spelar någon roll om man är anställd av privat eller kommunal arbetsgivare. Huvudsaken är att Kommunal ser till sina medlemmars anställningsvillkor, vilken är den viktigaste frågan. Men det är en åsikt som kanske inte delas av alla, säger hon.
- 100 000 av Kommunals totalt 600 000 medlemmar i landet är anställda av privata arbetsgivare i dag, något som ofta glöms bort.

<b>Många kvinnor</b>
80 procent av medlemmarna är kvinnor, vilket bland annat påverkar i diskussioner om exempelvis löner. Och avtalsfrågan är i hetluften just nu.
- Jag hoppas självklart på en snar lösning. Men vi har inte kunnat acceptera de bud vi fått tidigare. Det vore ett svek mot våra medlemmar. Och får vi inte det vi vill ha nu heller är vi inte främmande för en konflikt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!