Det är ett enormt förändringsprojekt, som har planerats i 20 år, som nu har tagit sin början. Karin Jonsson (C), kommunalråd, reagerade starkt när hon såg de första träden falla.
– Det var gripande att se det. Jag blev rörd. Det är så stort. De här lindarna har växt här sen slutet av 1800-talet och promenaderna är så starkt förknippade med Norrköping, säger hon under onsdagens pressträff.
Promenaderna började ritas 1855, med boulevarderna i Paris som förebild, och uppfördes mellan 1858 och 1899.
– Det skulle vara pampigt och fint i Norrköping också. Det skulle vara fina gång- och cykelstråk. Men sen kom bilismen in i bilden och det har förändrat mycket. Vi har haft en del problem med partiklar i luften och har fått göra en del trafikomläggningar, säger Karin Jonsson.
Visionen är att i så hög grad som möjligt efterlikna hur det såg ut tidigare. Det innebär att biltrafiken ska minskas och det ska förbättras för kollektivtrafik, gångare och cyklister.
– Och det ska vara vackert, självklart, säger Karin Jonsson.
Även för Emma Helander, enhetschef för stadsmiljö, är det en stor dag.
– När träden planterades såg det helt annorlunda ut. Jag önskar att man kunde fråga ett träd vad de upplevt och sett. Nu är förutsättningarna så annorlunda.
Sen 1994 är promenaderna byggnadsminnesförklarade vilket innebär att kommunen måste ta hand om dem enligt en särskild skötselplan. De träd som nu kommer att planteras är sticklingar som tagits från lindarna och som sedan 2000-talets början har stått på tillväxt på Billbäcks plantskola.
– Det är släktingar till träden som fälls idag. De nya är nu åtta meter höga och redo att flytta ut.
– Det är otroligt häftigt att få vara en del av det här. Att få skapa en gammal parkplats i ny tappning, säger Emma Helander.
När de gamla lindarna tas ner innebär det en förändring i livsmiljön för en massa insekter och fåglar. För att insekterna ska ha någonstans att bo medan de nya träden växter till sig har fem mulmholkar placerats ut längs promenaden. Det är holkar där man försöker simulera samma miljö som i ett ihåligt träd.
– Vi kommer att placera ut 20 mulmholkar till, säger Maria Agvald Jägborn, kommunekolog.
Det blir också ett antal ekoxekomposter, bland annat en vid Gustaf Adolfsplan.
– Det kommer att bli som ett monument över de gamla lindarna.
Förutom förändringarna som görs ovan jord är det också mycket som ska ske under jord. El, fiber och teleledningar ska läggas ihop och flyttas ut under gångbanan. VA-ledningarna kommer också att förnyas. Michael Botvidsson, projektledare, säger att det stora problemet för träden är just under jord.
– Problemet är att det inte finns plats för rötterna att utvecklas och bli stabila. Det är ledningar överallt, säger han.
– Träden sjunger på sista versen, de hade inte överlevt länge till.
Inom två, tre veckor kommer alla lindar vara nedtagna och i november ska de första planteras.
– Vi måste få ner de första i höst för vi har bara till nästa höst på oss att få ner alla.
Hela arbetet kommer att vara klart sommaren 2023 och under tiden kommer trafiken att påverkas rejält. Östra promenaden i södergående riktning kommer att vara stängt hela perioden medan norrgående riktning kommer att vara öppen delvis.