Kommunalkonflikten trappas upp
NORRKÖPINGVid midnatt mellan söndag och måndag går mellan 1100 och 1200 medlemmar i Kommunal Norrköping i strejk. Det är barnskötare, skolvaktmästare, kökspersonal i skolorna, fritidsledare med flera. Även Valdemarsviks kommun omfattas. Parkeringsvakterna som strejkat i två veckor fortsätter.
Hur det blir med öppethållandet av skolor och förskolor är oklart. Det avgörs lokalt från fall till fall.
<b>Strejkbryteri</b>
Någon skolmat lär det inte lagas från och med måndag. Alla skolmåltidspersonal strejkar. En del arbetsledare är anslutna till SKTF och arbetar, men någon matlagning eller servering lär de inte ägna sig åt. De har administrativa uppgifter i vanliga fall.
När det blir frågan om att låsa upp är det knepigare.
I de skolor där det alltid är vaktmästarna som låser upp kommer Kommunal att betrakta det som strejkbryteri om någon annan tar över den uppgiften.
Det kan hända att det på vissa skolor är rektorn som brukar låsa upp och larma av. I så fall bör det vara OK att göra det även på måndag - om man gör som man brukar göra.
- Skulle det komma någon politiker och låsa upp eller om någon rektor kommer tidigare för att öppna så betraktar vi det som strejkbryteri, säger Eva Sandler-Johansson.
Detta var skälet till att ett utökat varsel igår riktades mot Motala kommun.
- Den sortens konflikter hoppas jag vi slipper, säger personaldirektör Carl Martin Renheim.
- Helt klart är ju att skolvaktmästarna inte kan låsa upp. Jag tror ändå att det ska gå att lösa så att lärare och elever ska kunna få tillträde till skolorna utan att politikerna ska behöva agera, säger Renheim.
<b>Stängda förskolor</b>
- Jag vet inte ännu hur vi i så fall ska agera, säger kommunalrådet Li Teske som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden med ansvar för grundskolor och förskolor.
- Självklart är det ett dilemma för oss som är socialdemokratiska politiker. Vi hoppas på en uppgörelse före måndag.
Förskolor/fritidshem:
Ingen mat där heller. Barnskötare och fritidsledare strejkar, förskollärarna jobbar.
Troligen kan man öppna förskolorna, eftersom det normalt inte är vaktmästare som låser upp och larmar av.
- Däremot så kan de inte ta emot alla de barn de brukar göra, eftersom barnskötarna strejkar, säger Eva Sandler-Johansson.
Kommunals uppfattning är att personaltätheten ska vara densamma som nu. Förskollärarna får inte gå in och jobba i stället för barnskötarna.
<b>Olika effekt</b>
Effekterna lär komma att variera mellan olika förskolor, beroende på personalläget.
- Vissa förskolor kommer att tvingas hålla stängt helt och hållet, säger Barbro Vallhagen på kommunens utbildningskontor.
- Hur man löser det på de olika förskolorna bestäms av enhetscheferna.
Enligt kommunens hemsida så utestängs barn till arbetssökande, föräldralediga och barn i avgiftsfri förskola.
Familjedaghemmen håller stängt, något alternativ erbjuds inte.
Till följd av detta minskar barnomsorgsavgiften.
<b>90 procent organiserade</b>
- Organisationsgraden är ungefär 90 procent, säger Eva Sandler-Johansson.
- En del har anmält medlemskap i facket de senaste dagarna. Men det finns också oorganiserade som säger att de tänker jobba eftersom de inte får någon konfliktersättning. Dem betraktar vi givetvis som svartfötter.
- Men jag känner också till fall där oorganiserade sagt att de tänker strejka trots att de inte är med i facket, säger Eva Sandler-Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!