”Kommer inte att rivas”

Brandstationen är gammal, sliten och inte längre funktionell. Läget är idag heller inte det bästa. Därför letar man efter en ny lokalisering.

Konstverket "Eld och vatten" av Bo Beskow.

Konstverket "Eld och vatten" av Bo Beskow.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-02-19 07:30

Folkbladet har tidigare skrivit att beslut om att bygga en ny brandstation har fattats. Där spekulerades det i att den nuvarande stationen skulle rivas för att bereda plats för bostäder. Stadsarkitekt Karin Milles Beier kan nu lugna alla som vill se att brandstationen bevaras för framtiden.

– Vi måste ju hitta något lämpligt användningsområde för den. Vad den kommer att användas till kan jag ännu inte säga, men självklart ska den inte rivas, för det är en värdefull byggnad och ett viktigt litet landmärke för staden, säger Karin Milles Beier.

Brandstationen är grönklassad, det vill säga en klass två-byggnad, vilket är det näst högsta värdet. Det innebär att den är klassificerad som en byggnad av stort värde. Strykjärnet är ett exempel på en rödklassad byggnad med det allra högsta värdet.

Karin Milles Beier förklarar att innerstaden är av riksintresse för kulturmiljövården och att det där finns ganska många grönklassade byggnader. Dessutom är själva promenaderna byggnadsminnen i sig trots att de inte är några byggnader. Därför är också de byggnader som ligger vid promenaderna viktiga för staden.

Stadsantikvarie Hanna Domfors tycker det är lite konstigt att brandstationen bara har den näst högsta skyddsklassen, men hon menar att den byggnadsinventering som har gjorts har några år på nacken och inte riktigt stämmer med den bild stadsantikvarier har idag.

– Jag skulle inte tveka att sätta klass ett på den för det är en samhällsbyggnad, en känd arkitekt och den har stort symbolvärde för stan. Den ligger ju dessutom utmed Södra Promenaden som i det närmast är något av en paradgata.

I år är det 75 år sedan brandstationen byggdes och det är troligt att Räddningstjänsten även kommer att hinna fira 80-årsjubileum innan det är dags att flytta till nya lokaler.

– Ja, det tar ju tid att ta fram en ny detaljplan för att bygga en ny station, det är inget man gör så där i ett nafs. Det första handlar ju om att hitta en lämplig plats, så det kan nog ta uppemot fem år, säger Karin Milles Beier.

Något arbete om vad den gamla brandstationen i framtiden ska användas till har därför ännu inte dragits igång. Men helt klart är att den inte kommer att rivas.

Fågel Fenix som enligt en entreprenadavräkning å nya brandstation från 26 april 1939 gav Knut Andersson från Lidingö 7000 kronor och konstverket ”Eld och vatten” skapat av den lokala konstnären Bo Beskow kommer alltså att kunna beskådas även sedan brandmännen flyttat ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om