Kom till dukat bord

För trettonde året i rad anordnar Omsorgsjul-Hemlösa julbord för de som har det sämst ställt i Norrköping. I år serveras julbordet i Palace lokaler. Lennart Cedergren som är ordförande för Omsorgsjul hälsar gästerna välkomna. - Cigaretter och julklappar får ni när ni går hem, säger han.

Urban Hilleberg är glad över julbordet och föreslår att kyrkorna ska öppna upp och välkomna hemlösa.

Urban Hilleberg är glad över julbordet och föreslår att kyrkorna ska öppna upp och välkomna hemlösa.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2008-12-18 03:00
Inne på Palace är det nästan fullt vid de dukade borden. I år är det förvånansvärt många unga människor i lokalen. Landshövding Björn Eriksson berättar att unga hemlösa blivit allt vanligare de senaste åren.- Det här är en ny och otäck utveckling. Jag tycker att det är ett tydligt tecken på att något är fel i vårat samhälle. Många gånger hanterar vi inte de unga på rätt sätt när de söker hjälp. De stämmer inte överens med bilden av en hemlös, säger Björn Eriksson. Jonte som är 30 år har varit hemlös i tio år. Han har kommit till Omsorgsjul för att äta gratis mat med sin före detta flickvän och deras lilla son som är sex månader. Jonte började missbruka heroin när han var 16 år. Nu har han hållit uppe i fyra år och självmedicinerar Subutex.- Jag har stått i kö ett och ett halvt år till ett Subutexprogram, trots att det är lag på att man högst ska behöva vänta tre till sex månader, säger han.Allt raserades
Jonte berättar att det är nästan omöjligt att komma tillbaka till samhället när man har en historia som missbrukare och dessutom är bostadslös.- Att börja med heroin är det sämsta jag gjort. Allt raserades totalt, och det gick fort, säger han. Marcus Gravander heter egentligen något annat men säger att de flesta inte skulle veta vem han var om han använde sitt riktiga namn.- Jag är konstnär, och Marcus Gravander är mitt alter ego, säger han. Marcus säger att hemlösheten i Norrköping är ett dolt problem och att de siffror som syns i statistiken inte stämmer överens med verkligheten. - Människor anser inte själva att de är hemlösa om de flyttar runt hos olika vänner. Sedan uppfattas det fortfarande som skamligt att inte ha någonstans att bo. Vid julbordet förra året bad Lars Stjernkvist alla som var hemlösa räcka upp en hand. Ingen räckte upp handen. Det är ju löjligt. Hälften av de som firar jul här har ju ingenstans att bo, säger han. Själv har Marcus en lägenhet men använder alkohol för döva sina känslor.- Jag super för att alkoholen är en bra ångestdämpare. Jag tror att människor som tänker och känner för mycket har lätt för att börja använda droger. Jag ser verkligheten som den är, och det är det som är problemet. Ibland önskar jag att jag vore dum, säger Marcus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om