Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kom som en överraskning

På årets första dag föddes hon i hemlighet. Kolmårdens nya stolthet. En 60 kilo tung noshörningsbebis som ännu inte fått något namn.
- Det var en fantastisk överraskning, säger Jörgen Gustafsson, djurvårdare.

Igår berättade de om att det fötts en liten noshörning på Kolmårdens Djurpark. På bilden: Anita Ekman, distriktsveterinär, Jörgen Gustafsson, djurskötare, Mats Amundin, zoolog och Bengt Röken, chefveterinär.

Igår berättade de om att det fötts en liten noshörning på Kolmårdens Djurpark. På bilden: Anita Ekman, distriktsveterinär, Jörgen Gustafsson, djurskötare, Mats Amundin, zoolog och Bengt Röken, chefveterinär.

Foto:

NORRKÖPING2004-01-24 06:00
Riksbekante Nelsons nedkomst, Sveriges första noshörningsfödsel, följdes i detalj. Men ingen var med vid Kolmårdens tredje noshörningsfödsel. Den nyfödda och välskapta noshörningskalven var redan på benen när hon upptäcktes av en djurvårdare på nyårsdagens morgon.
- Allt var lugnt och fint då, och idag är hon är pigg, nyfiken och diar bra, berättar Jörgen Gustafsson.
Det första djurskötaren fick göra var att skilja mamman Imfolozi och bebisen från det äldre syskonet Mashikishiki, som på zulu betyder fräck eller busig.
- Det måste man, annars kan det gå illa. Mashikishiki gnällde rätt mycket i början och undrade väl varför mamman stött bort henne, men nu har hon funnit sig till rätta, säger Jörgen Gustafsson.
Kolmårdens djurpark visste att noshörningshonan som ropats in på en auktion i Sydafrika var dräktig.
- Allt tydde på att ungen inte skulle födas förrän till sommaren, säger Bengt Röken, chefsveterinär på Kolmårdens Djurpark. Men det är svårt att bedöma stadiet av dräktighet hos noshörningar. Utanpå ser man nästan ingenting.
Noshörningarna anlände till Kolmården i december och man konstaterar att det var tur att inte kalven föddes tidigare, eftersom det tar mellan två och tre veckor för honan att vänja sig vid halm, strö och bakterier i den nya miljön.
- Även vanliga bakterier dödar ungen om honan inte hunnit bilda antikroppar i råmjölken. Trots att Kolosseum sanerats för mycket pengar finns alltid vanliga bakterier kvar, säger Bengt Röken.
Kolmården har tidigare haft otur med sina noshörningar. Alla minns väl Nelsons kamp för livet, som slutade i en tragedi när han dog, bara tio dagar gammal, 1995. Tre år senare födde Natala en ny kalv, Newton, som dog på midsommarafton 1998.
- Han blev påverkad av något och började vingla omkring. En timme senare var han död, berättar Bengt Röken. Han undersöktes av en patolog, men ingen diagnos kunde ställas. Det är väldigt frustrerande.
Mamma Natala fick avlivas eftersom hon misstänktes ha smittats av tuberkulos. Den nya familjen testas nu för bland annat tuberkulos och salmonella.

Karantän
Sedan noshörningarna kom till parken har de suttit i karantän eftersom det i Sydafrika förekommer nötkreaturstuberkulos. Djuren ska hållas isolerade ett halvår, men på Kolmården hoppas man att den kan hävas tidigare för att ge djuren på savannen tid att vänja sig vid varandra innan parken öppnar.
- Det blir en riktig utmaning eftersom totalt nio däggdjursarter och 60 individer samsas på savannen. De får lära sig att akta sig för noshörningarna, säger Bengt Röken.
Ungen väger idag omkring 80 kilo och hornet har redan börjat växa ut. Hon diar tätt, mellan femton och tjugo gånger per dag, och växer snabbt.
När parken öppnar kommer noshörningsungen att visas för allmänheten, om det inte kommer några elefanter ivägen som gör att alla djur i Kolosseum måste hållas i karantän.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om