Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kom med egna förslag, Björklund"

- Ett av de mest naiva beslut jag hört talas om, säger Jan Björklund, (F). Utbildningsministern sågar Norrköpings kommuns modell med olika löner för rektorer på olika skolor.
- Han vet inte vad han pratar om. Det handlar inte bara om betyg, svarar Lars Stjernkvist, kommunalråd, (S) i Norrköping.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

NORRKÖPING2011-05-17 03:00

I söndagens avsnitt av tv-programmet Agenda togs debatten om orättvisa betygsättningar i skolorna upp. Norrköpings kommun agerande att anpassa olika löner för rektorer på olika skolor, pekas ut som naivt av utbildningsminister Jan Björklund.

- Det är inte första gången som Björklund kommenterar vår kommun på det här sättet. Men han vet inte vad han talar om. Lönesättningen hos rektorerna gäller inte bara betygssättning. Vi premierar de som arbetat länge, och de som arbetar på en skola där det är svårare att få bra resultat hos eleverna. Betygen är bara en liten del av detta, säger Lars Stjernkvist, Socialdemokraternas kommunalråd.

I Norrköpings kommun finns flera skolor där nästan alla elever kommer från hem utan utbildningstradition.

- Vi lever i ett segregerat samhälle. Vi måste ha ledare på skolorna som vill ta ansvaret och ge även dessa elever bättre resultat. Vi behöver ha bra skolor i områden där eleverna behöver det som mest. Att höja lönen för rektorerna där är ett steg för att få dem att stanna kvar på sitt arbete, och att vilja utföra ett bra jobb.

Björklund saknar idéer
Lars Stjernkvist tycker att Jan Björklund borde komma med egna förslag på lösningar.

- Någon gång borde han komma med ett eget förslag på hur man motverkar segregering i samhället. Han ska vara försiktig döma ut vår modell. Jag tycker det är allvarligt att ministern beskriver en bild att liten kommun försöker göra nåt åt problemet med felaktiga betyg. Jag säger inte att vår lösning är den bästa tänkbara modellen. Men innan han talar ut borde han ta reda på vad som verkligen gäller, säger han.

Betyg speglar kunskap
Att eleverna ska få en rättvis bedömning i skolan, anser Stjernkvist är helt klart.

- Vi har byggt upp en rejäl kunskap omkring detta. Inget talar för att vi har mer betygsinflation än någon annan kommun. Snarare tvärtom. Vi följer upp eleverna efter nionde klass. Visst finns det orättvis betygsättning även i Norrköping, helt rättvist blir det aldrig. Men vi försöker få bukt på problemet, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd.

Många skolor runt om i landet, ger eleverna högre slutbetyg än resultatet som speglats på det nationella proven.

2008 års statistik visar att 57,9 procent av lärarna ger eleverna högre betyg än provresultatet.

Olika lätt eller svårt att få bra betyg, beror på vilken skola du väljer.

Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning.

Under 15 års tid har betygen ökat i landet, samtidigt som kunskaperna hos eleverna sjunkit.

Källa: Debatt Agenda, svt.se/play.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om