Kolmårdenfavorit kämpar för sitt liv

NORRKÖPING
Sveriges mest kända delfin Flip, 40 år, är svårt sjuk. Kolmårdens stora stjärna har drabbats av njursvikt och har inte ätit på fyra dagar.
- Delfiner får i sig vätska med fisken och börjar inte Flip äta kommer han inte överleva, säger Bengt Röken, veterinär på Kolmårdens djurpark.

I juni var Sveriges mest kända delfin Flip i toppform när han firade 40 år. Idag är han dock svårt sjuk och har inte ätit på flera dagar.
ARKIVBILD: ROBERT SVENSSON

I juni var Sveriges mest kända delfin Flip i toppform när han firade 40 år. Idag är han dock svårt sjuk och har inte ätit på flera dagar. ARKIVBILD: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-08-06 00:00
När delfinen Flip fyllde 40 år i juni var han i toppform. Då firade han med baklängesvolter och sexmetershopp på delfinshowen precis som han gjort sedan han kom till Kolmårdens djurpark 1969.

<b>För lite vätska</b>
Men sedan två veckor tillbaka började han äta halv normal fiskmängd, vilket även medför att han får i sig för lite vätska. Om en delfin äter ett kilo strömming får den i sig 0,7 liter vatten med låg salthalt.
Delfiner kan inte tillgodogöra sig saltvatten.
- Flip har fått i sig alldeles för lite vatten och fått urinförgiftning, vilket också drabbar människor som dricker för lite, påpekar Bengt Röken.
Flasknosdelfinen Flip är Kolmårdens delfinariums okrönte kung efter 34 år i Östergötland, men han är född i frihet utanför Florida.
Han har tidigare vägt drygt 240 kilo och är nästan tre meter lång.
Förutom de två älskarinnorna ingår också hans sex ungar i den tolv delfiner stora flocken.

<b>Behandlas med vätska</b>
För tillfället behandlas Flip med vätska.
- Han ser ännu så länge frisk ut, men är allvarligt sjuk. Blodvärdena har blivit allt sämre, fortsätter Bengt Röken.
Det finns delfiner i fångenskap i USA som blivit upp till 45 år, men det är ovanligt. Flip har alltid repat sig efter brunstperioder, då han inte ätit på flera dagar, men nu är hans tillstånd ytterst kritiskt.
Får vi honom inte att äta kommer han inte överleva.
- Om vi märker att han lider och far illa kommer vi att avliva honom. Men så länge det finns minsta hopp kommer vi kämpa och ge honom behandling, betonar Bengt Röken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om