Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Koldioxidbudget i Norrköping: "Alla måste engagera sig"

Norrköpings kommun har tagit fram en digital koldioxidbudget, för Norrköpings geografiska område. En kunskapskälla och en inspiration för att minska klimatpåverkan.

"Föreningsliv, företag och privatpersoner kan gå in och kika i budgeten och så kan man förhoppningsvis tänka att jag vill vara med och bidra och minska min klimatpåverkan", säger Karin Faxér, miljöstrateg vid Norrköpings kommun.

"Föreningsliv, företag och privatpersoner kan gå in och kika i budgeten och så kan man förhoppningsvis tänka att jag vill vara med och bidra och minska min klimatpåverkan", säger Karin Faxér, miljöstrateg vid Norrköpings kommun.

Foto: Gun Stenehall

Norrköping2022-06-07 14:00

Budgeten fungerar som en kartläggning över var utsläppen inom Norrköpings kommuns gränser är som störst, samt hur fort de behöver minska för att nå Parisavtalets mål om att hålla nere den globala temperaturökningen.

Koldioxidbudgeten visar att en minskning pågår i Norrköping sedan 20 år, men att utsläppen likväl är fortsatt stora och minskningstakten för långsam.

– Som alla andra kommuner i landet behöver vi minska våra utsläpp. Koldioxidbudgeten ger oss en riktning för både hur mycket vi måste minska våra utsläpp och vad vi ska fokusera på – som kommun, som företag och som medborgare. Det är en gemensam utmaning som vi måste lösa tillsammans, säger Karin Jonsson (C), miljökommunalråd.

– Den här budgeten visar hur mycket koldioxid som vi kan släppa ut i Norrköpings geografiska område för att vi ska kunna nå Parisavtalets mål, som är att vi inte ska höja temperaturen mer än två grader och helst 1,5, till 2045, säger Karin Faxér, miljöstrateg.

Budgeten visar att Norrköping behöver minska sina gemensamma utsläpp med 12 procent per år fram till 2045. 

– Gör vi inte det kommer vi inte att klara målet och då kommer vi få ännu större problem med klimatförändringar än vad vi har idag.

Stora utsläppskällor i Norrköping är el, fjärrvärme, transporter och industri. Koldioxidbudgeten är ett sätt att skapa medvetenhet kring utsläppsfrågan för kommunen och andra aktörer i Norrköping.

– I vårt eget arbete på kommunal nivå är budgeten ett verktyg och stöd i klimatarbetet. Vi har nyligen genomfört en klimatkartläggning över kommunorganisationens klimatpåverkan som visar på var vi har våra största utmaningar. Kartläggningen var ett första steg i framtagandet av en Färdplan för ett fossilfritt Norrköping till 2030, säger Karin Faxér.

Budgeten ska vara en kunskapskälla och inspiration. 

– Föreningsliv, företag och privatpersoner kan gå in och kika i budgeten och så kan man förhoppningsvis tänka att jag vill vara med och bidra och minska min klimatpåverkan, säger Karin Faxér.

Det är en global fråga, men en lokal budget. På frågan hur mycket vi i Norrköping kan påverka svarar Faxér att alla måste bidra.

– Det här måste alla engagera sig i. Vi kan inte tycka att bara för att vi är små i Sverige så behöver vi inte göra något, utan det är precis det vi behöver göra: föregå med gott exempel och vara en del i det globala arbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!