Kokkonst mitt i smeten
NORRKÖPINGI söndags lämnade Norrköpings kockar sina restaurangkök för att laga mat sida vid sida med sina konkurrenter. Det var Restaurangernas dag, mitt på Gamla torget, som avslutade årets nationaldagsfirande i Norrköping.
Fisk, fågel och kött fanns att välja på för dem som besökte Restaurangernas dag på Gamla torget. Den populäraste rätten var grillad fläskfilé som vi ser på den här tallriken. FOTO: MARTIN ROTH
Foto: Fotograf saknas!
För restaurangerna är dagen ett sätt att visa upp sig, så att folk får smak för att äta på restaurang.
<b>Gott och trevligt</b>
Thomas Liljeholm var en av dem som njöt av ett grillspett i solskenet.
- Det är gott och trevligt här. Jag äter ute ganska ofta, säger han.
Restaurangernas dag har funnits i Norrköping sedan i början av 90-talet. Bakom den står från Bråvikens hotell- och restaurangklubb som idag omfattar 28 restauranger.
- Tanken är att alla idag ska ha råd att gå ut och äta en munsbit. Det ska vara mycket bra mat till en låg kostnad, säger Anders Nilsson, från Bråvikens hotell- och restaurangklubb.
<b>Fyra olika rätter</b>
Nytt för i år var att fyra olika rätter fanns på menyn: fisk- och skaldjursgryta, marinerad lax, grillat fläskfiléspett och ostgratinerat kycklingbröst. Tidigare har det enbar serverats grillspett.
- Grillat finns överallt och därför ville vi erbjuda något mer. Folk har blivit mer medvetna och det är bra för restaurangerna, eftersom allas ambition är att laga bra mat, säger Anders Nilsson.