Kokboksdjungel är rena soppan
NORRKÖPINGÅrets julklapp är 580. Rätt och slätt, bara att välja. Att välja den rätta kan möjligen ta sin tid, men på den vägen blir man proppmätt och väljer kanske något helt annat... det handlar om kokböcker nämligen. Böcker med recept är räddningen för de flesta som inte vet vad dom ska hitta på i paketet och bara på den största bokhandeln i Norrköping finns alltså 580 titlar.
Några av de 580 (!) titlarna som handlar om hur man ska kunna få något till livs. Och förhoppningsvis kunna njuta av det också. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Bilderna ger god hjälp när man ska laga, så köp en bok med fina bilder i, säger han först. Många böcker är dyra så jag ser redan att jag önskar mig en del här!
Vi att han väljer helt andra saker, häftade matböcker som är skrivna av världskända kockar och handlar om mycket mer än recept. Alltså böcker som kanske inte lyser så starkt i hyllorna.
Som annars flödar av tv-matkändisarnas utgåvor. Och av böcker om regionala maträtter, om nationella maträtter, om grön mat och mjölmat och tårtmat och potatismat, om bönor på tvärs och fisk på fat. Gourmetmat och naturkost. Praktverk om champagne och en hel del kulturhistoria som knyter an till käket och köket. Allting finns - i mängder av variationer.
<b>För inspirationen</b>
Vad säger då Andreas om basböckerna, Vår kokbok och den sorten?
- Jo, man ska nog ha en sån hemma, och sedan hämta inspiration av några av de andra. Men lite tråkiga känns dom nog ... jag gillar ju rustik mat, säger han.
Det visar sig betyda rejäla rena råvaror av bästa sort och resten ska handla om att få fram just den smaken på bästa sätt.
- Det får inte finnas något på tallriken som inte är motiverat, säger han. Dumma dekorationer som den där persiljekvisten till exempel som ingen äter. Och så ska det inte vara för många smaker samtidigt, det klarar inte de flesta av oss. Och så balansen ...
Han håller upp en bok om vegetarisk mat och skakar på huvudet.
- Det här ser ju inte ens gott ut! Titta, lite äckligt faktiskt, ingen finish ...
Däremot vill han läsa En kocks bekännelser som väckte uppmärksamhet förra året och är skriven av en köksmästare i New York. Eller de som finns av de mest kända franska kockarna, de redan stjärndekorerade.
<b>Hopplock</b>
Andreas bestämmer menyer tillsammans med köksmästaren Robban men då använder de sig inte av kokböcker.
- Man kan se på en del böcker att rätterna inte är provade, de har bara plockats ihop. Och då funkar de inte i praktiken. Och sen stämmer kanske inte råvarorna i en utländsk bok med de som finns här hemma.
Den nakne kocken, Tina, Harryson, Matias Dahlgren (vm-kock på Bon elle), dom tror Andreas man kan lita på.
- Men titta här så fel. Här är ett recept på grekisk sallad men aldrig har man grönsallad i en grekisk sallad. Det är bara ett påhitt!
Medelhavsmat som för Andreas betyder, olja, oliver, basilika, fetaost och tomat - det är det bästa. Och så matminnet:
- Det finns ingenting som går upp mot den gryta på kanin som mina grekiska fastrar låter puttra länge och kryddar så fint. Det är toppen.
Mammas köttbullar alltså, typ. Även för fackmannen. Som likt de flesta av sina kolleger ser fram mot nåt eget.
- Något med tapas kanske, men det är svårt här att få folk att våga prova något nytt. Och det är klart, det är ju dyrt att gå på restaurang så då kanske man är försiktig. Så kanske i Grekland, vid havet ...