Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kokbok ska få unga att äta bättre

En ny kokbok ska få barn i Östergötland att få bättre matvanor och hälsa. Folktandvården delar därför ut boken gratis till länets alla femteklassare.

Kocken Ingemar Eberstål bjuder Hanna Karlsson, tandvårdsdirektören Raimo Pälvärinne, Josefin Olofsson, dietisten Anette Öhrn Liberg på blåbärs- och hallonsmoothies gjorda på yoghurt.  Foto: Janne Forsby

Kocken Ingemar Eberstål bjuder Hanna Karlsson, tandvårdsdirektören Raimo Pälvärinne, Josefin Olofsson, dietisten Anette Öhrn Liberg på blåbärs- och hallonsmoothies gjorda på yoghurt. Foto: Janne Forsby

Foto:

NORRKÖPING2007-03-10 06:00
Cirka 15.000 kokböcker ska delas ut till Östergötlands samtliga femteklassare under de kommande tre åren. Satsningen kommer att kosta Folktandvården 700.000 kronor, men det är väl investerade pengar, tycker tandvårdsdirektören Raimo Pälvärinne. Barn och ungdomars matvanor måste enligt honom bli bättre. Både för deras tänders och deras övriga hälsas skull.
Generellt sett har barnen inte sämre tänder än tidigare, även om en del barn från socialt svagare grupper fått sämre tandhälsa, men de äter för mycket socker och söta mellanmål, anser Raimo Pälvärinne.

Ska inspirera
- Det finns en hel del ungdomar som inte äter frukost idag och därför köper läsk och godis i skolans kafeteria, säger han. Jag tycker att man ska hålla sötsaker och Coca-cola borta från skolorna. Det här tror vi är ett bra sätt att vända trenden och inte komma med pekpinnar. Vi hoppas att det blir en ändring i attityden till kosten.
Kokboken ska inspirera barnen att själva laga bra mat som de tycker om. Den ska även ge kunskaper i näringslära och innehåller till och med ett avsnitt om vett och etikett. Författare till boken är Falukocken Ingemar Eberstål och Anette Öhrn Liberg, som är dietist på Falulasarettet.
- Vi ville göra en kokbok som används och inte göra för svåra recept, säger Ingemar Eberstål. Det är riktigt "basic". Det är första boken när du kommer ut i köket.
Initiativet till kokboken kommer ursprungligen från Folktandvården i Falun, och där har femteklassare redan fått den. Ett 60-tal barn har i en enkät fått komma med förslag på vilka maträtter som de tyckte skulle vara med i boken och vilket utseende som boken skulle ha. Ett 15-tal barn har sedan varit med och gett synpunkter under hela den tid som skapandet av kokboken pågått.

Vända trend
Det har varit viktigt att boken är pedagogisk, snygg, samt har goda och nyttiga maträtter som barnen själva kan laga. Både Ingemar Eberstål och Anette Öhrn Liberg hoppas att boken ska få barn att bli intresserade av att laga bra mat. Detta i en tid då även vuxna ägnar mindre tid åt matlagning.
- Jag tror mycket idag handlar om att man inte har den kunskapen om matlagning, säger Anette Öhrn Liberg. Väcker man intresset kommer barnen att prioritera matlagningen.
- Det här är recept som ska få dem intresserade av mat och vända den här trenden, säger Ingemar Eberstål.
11-åriga Josefin Olofsson och 12-åriga Hanna Karlsson från Grytgöls skola i Finspångs kommun är två av de femteklassare som redan fått kokboken och provat på en del recept. Till exempel har Josefin gjort varma mackor, medan Hanna har gjort potatissallad. Båda tycker att boken är bra.
- Det är lättare recept och finare bilder än andra kokböcker, säger Hanna Karlsson.
- Det står inget om vett och etikett i vanliga kokböcker, säger Josefin Olofsson. Det står lite mer i den här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om