Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köerna till sjukvården ökar

NORRKÖPING
Färre anställda och färre vårdplatser.
Stopp för hyrläkare.
Förändringar på Universitetssjukhuset där landstinget har de största underskotten.
Helårsresultatet för året pekar mot ett underskott på mellan 50 och 100 miljoner. I prognosen efter augustibokslutet är underskottet 83 miljoner kronor mot budgeterat plusresultat på två miljoner kronor.

Norrköping2001-10-23 00:00
- Vi måste börja fråga oss vad vi egentligen har råd med, säger landstingsdirektör Arne Johansson. Underskottet måste åtgärdas om finansplanen ska kunna bringas i balans.
- Vi expanderade mest bland landstingen i fjol. Expansionen var finansierad då men i år dyker problemen upp i form av för höga driftkostnader.

<b>För snabb utbyggnad</b>
Landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) framhåller att det inte blir skattehöjning för att täcka underskotten. Han pekar på att underskotten måste åtgärdas där de uppstått.
Följande anledningar finns till försämrat resultat:
För snabb expansion. Kostnaderna har ökat med 500 miljoner kronor de senaste åren och antalet anställda med 5,6 procent.
Löneökningarna har varit för snabba och för höga, inte minst genom lokal löneglidning för läkarna.
Uppbromsningen av den svenska ekonomin. De fallande aktiekurserna urholkar landstingets pensionskapital. Landstinget måste just nu gå in och täcka pensioner med skattemedel.

<b>US drabbas hårdast</b>
Det största sorgebarnet är Medicin- och Kirurgcentrum på Universitetssjukhuset med underskott på 25 miljoner kronor. Barn- och kvinnocentrum samt Neurocentrum har också stora underskott.
På Vrinnevisjukhuset har Medicincentrum och Psykologicentrum mindre underskott.
Färre vårdplatser som blir en lösning för att reda ut problemen ställer högre krav på prioriteringar.
- Det kan bli så att patienter med vissa lindriga åkommor inte kan behandlas på traditionellt sätt eller så snabbt som tidigare varit fallet, säger Arne Johansson. Köerna blir längre. I vissa fall kan de minskas genom att sjukvård läggs ut på entreprenad.

<b>Inga uppsägningar</b>
Uppsägningar av personal är inte aktuell. Omplaceringar kan däremot ske.
- Vissa måste kanske byta jobb och fylla på där det finns brister i organisationen, tror Arne Johansson
I början av hösten fanns 169 vakanta sjukskötersketjänster inom landstinget. Johansson tror att flera av dessa är vikariat som inte bör besättas.
Hyrläkare och hyrsköterskor kostar i år landstinget omkring 60 miljoner kronor. Från nyår gäller i princip stopp för bemanningsföretagen.

<b>Minskad kompetens</b>
Landstingsledningen funderar också på om det är möjligt att behålla all spetskompetens som finns på Universitetssjukhuset.
- Vi måste kanske sänka ambitionsnivån på något ställe, säger Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om