Motiveringen från Hagdahlsakademin lyder: ”För ett skickligt förädlande av östgötska råvaror, som väckt uppmärksamhet både i och utanför Östergötland.”
– Jag vill använda östgötska råvaror så långt det går. Vi använder Bondens skafferi Öst som åker ut till gårdar och är som en mellanhand, säger han.
Oliver Kördel är född och uppvuxen i Norrköping och har tidigare jobbat på bland annat Den Småländska Kolonin och Restaurang Vollmers i Malmö, där han var med och förde restaurangen till en stjärna i Guide Michelin. För sju år sedan flyttade han tillbaka till Norrköping och började jobba på Östgötakök med att utveckla "koncernens flaggskepp". Resultatet blev Gin som öppnade i oktober 2016. Restaurangen blev snabbt uppmärksammad av White Guide som rankade den som Östergötlands bästa restaurang.
– Den rankingen har vi behållit under åren vi funnits och vi har även klättrat upp bland de 35 bästa restaurangerna i Sverige, det är jag otroligt stolt över! De två stora drivkrafterna i mig är att jag aldrig slutar att utvecklas som kock och den direkta responsen från gästerna, säger Oliver Kördel.
Priset är på 10 000 kronor och delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska Sällskap.
– Jag tänker att jag och kollegorna ska åka iväg och käka någonstans för pengarna. Det handlar inte bara om mig utan det är en gemensam prestation i köket. Det blir nog att vi åker till Stockholm och betar av något ställe med en stjärna.