Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knivigt fall för kriminalvården

Tre av fyra av landets hårdast bevakade anstalter missade den kniv som regeringens rymningsutredare Björn Eriksson smugglade in.
Syftet var att testa säkerheten.
Men Kriminalvårdsstyrelsen är kritisk både till metoden och att Björn Eriksson tigit om knivhistorien.

Landshövding Björn Eriksson lyckades utan större besvär smuggla in en s k armékniv in på tre av landets tuffaste anstalter. Låt det bli en väckarklocka, tycker han.
FOTO: PRESSENS BILD

Landshövding Björn Eriksson lyckades utan större besvär smuggla in en s k armékniv in på tre av landets tuffaste anstalter. Låt det bli en väckarklocka, tycker han. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2005-02-24 06:00
Hall, Kumla, Mariefred och Norrtälje har de farligaste brottslingarna och ska vara Sveriges säkraste anstalter. Säkerheten påstås ha skärpts efter kritik för bristande säkerhet.
Men trots det lyckades lyckades regeringens rymningsutredare Björn Eriksson tillsammans med Mariethe Larsson och Johan Sjöö smuggla in en kniv på tre av anstalterna.
- Vi gick rakt igenom alla kontroller, utom på Mariefred, säger Björn Eriksson.
Den insmugglade kniven var en schweizisk armékniv, som utfälld är nio centimeter lång. Den låg i Mariethe Larssons handväska tillsammans med läppstift och mobiltelefon. Väskan röntgades på några av anstalterna och personalen sökte igenom väskan utan att hitta kniven.
- Då var det ändå rejäla kontroller som gjordes. På en av anstalterna var det däremot mycket resonemang om Mariethes metallförsedda skor, säger Björn Eriksson.
Eriksson hoppas nu att testet ska fungera som en väckarklocka och att de skärpta rutinerna ska förhindra att något liknande händer igen.
- Det är väldigt viktigt att samverkan mellan människa och maskin fungerar. Det måste finnas parallella system, om ett inte fungerar måste ett annat system ta vid, säger han.
- Som före detta tullare tycker jag att också det borde göras tester av systemet, oannonserade försök ta sig in med sådant som inte är tillåtet.
Knivtestet gjordes i augusti och november i fjol. Men Kriminalvårdsstyrelsen kände inte till det och är kritisk till metoden att på eget bevåg föra in kniv på anstalterna.
- Jag förstår syftet, men vi försöker skissa upp hotbilder, vilka vi ska värna oss emot. Dit hör inte landshövdingarna i vårt land. Det är inte för deras skull vi skärpt säkerheten, säger Christer Isaksson, Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef.
- Men visst, de får göra som de vill. De har utsetts att utreda säkerhetsfrågan efter bästa förmåga, fortsätter Isaksson.
Kriminalvårdsstyrelsen ifrågasätter även varför landshövdingen "teg om uppgifterna" när han var inbjuden till myndigheten så sent som i torsdags för att redogöra för sin utredning och svara på frågor.
- Det hade varit klädsamt om Björn Eriksson berättat om sina uppgifter då, och jag kan inte annat än förvånas över att han väljer att redovisa sina uppgifter på det här sättet, säger Lars Nylén, generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen.
- Naturligtvis är alla uppgifter intressanta för oss. Däremot är Björn Erikssons upptäckt, att all hantering av säkerhetsutrustning handlar om rätt kalibrering, och att alla röntgensystem har sina förtjänster men också brister, inte ny för oss. Den här sortens system måste man fortlöpande jobba med, säger Lars Nylén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om