– Generellt set har inte våldet ökat, men det blir alt vanligare med vapen framför allt med knivar. Vi plockar knivar titt som tätt, säger Ronny Ståhling, som har jobbat som ordningsvakt i drygt 30 år.
Han menar att det finns en drogproblematik bakom många brott och Norrköping är en av landets fem städer där problemen är störst.
– Vi ser allt fler personer som bär skyddsväst när de går på krogen, främst bland kriminella och bland missbrukare, men också på stora idrottsevenemang där vi ofta hittar knivar utanför eller vid visitering, säger Ronny Ståhling.
De inblandade i helgens knivskärning utanför Brooklyn Bar var de inblandade unga män i 20-årsåldern, varav en man är anhållen misstänkt för mordförsök. Den man som misstänks för knivskärningen vid Söder Tull i augusti är också han en ung man. Han hade vid flera tillfällen sökt hjälp för att han mådde psykiskt dåligt och Ronny Ståhling tror att de unga männen har det gemensamt.
– Ingen som knivhugger någon kan ju må bra. Det finns personer som söker hjälp, men som inte får rätt hjälp eller kanske inte rätt medicin. Då skaffar de sig förbjudna mediciner eller droger utan att någon har koll på konsekvenserna.
Han efterlyser ett betydligt bättre samarbete mellan kommunen och polisen.
– Norrköpings kommun är otroligt dåliga på att ställa krav på polisen och nu i och med den nya polisorganisationen har resurserna omfördelats och det kommer att vara färre poliser som jobbar med ungdomar preventivt. Det blir som att skolsköterskor, vaktmäster, ämneslärare och rektorer på skolor skulle göra allting istället för det de är bäst på.
Att han är orolig för att skyddsnäten för ungdomar kommer att avmaskas ytterligare är tydligt.
– Innan den nya organisationen inom polisen satt sig kanske man tänker att då får vi ta lite dödsoffer tills det fungerar, säger Ronny Ståhling.
Men trots att han anser att det satsa för lite preventivt på ungdomar är han hoppfull och som coach på Karmfalkska skolan, där man jobbar för att elever som gått ut 9:an ska få godkända betyg och komma in på en gymnasieutbildning, ser han att arbetet som ändå görs ger resultat.
– Vi jobbar ju med just de här ungdomarna som har det psykosocial trassligt, får de rätt omhändertagande går det oftast bra för dem.
Han menar också att vi aldrig får glömma att alla är offer.
– All måste hjälpas åt, polisen, kommunen, skolan och föräldrar. Jobbar vi dessutom preventivt så har vi betydligt större chans att lyckas och kan i större utsträckning förhindra fler vansinnesdåd, säger Ronny Ståhling.