Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Knep av den fulare arten av SJ och SAS"

NORRKÖPING
- Det är fel att SJ och SAS ska få bestämma vilka som är studenter.
Det säger Anette Löving, Norrköpingsansvarig vid StuFF, Studentkåren vid filosofiska fakulteten, som i går protesterade mot den till viss del indragna rabatten för resande studenter.
I dag förändras resevillkoren för landets studenter.

Per Anders Strandberg, från SFS, och Anette Löving, från StuFF, samlade i går in namnunderskrifter i Norrköping. Studentkårer i hela landet protesterade mot den indragna studentrabatten som träder i kraft i dag och som berör dem som inte studerar på heltid.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Per Anders Strandberg, från SFS, och Anette Löving, från StuFF, samlade i går in namnunderskrifter i Norrköping. Studentkårer i hela landet protesterade mot den indragna studentrabatten som träder i kraft i dag och som berör dem som inte studerar på heltid. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-10-31 00:00
Från och med i dag förändras villkoren för de studenter som reser med SJ eller SAS. För att kunna få studentrabatt krävs att man bedriver studier på heltid.
Villkoren för rabatten är kopplade till möjligheten att via CSN verifiera att den studerande bedriver heltidsstudier.
Det betyder att man antingen tar studielån eller tar ut studiebidraget. Men den som väljer att finansiera sina heltidsstudier på annat sätt omfattas inte av rabatten.

<b>Ungdomsrabatt gäller</b>
För de under 26 år innebär det nya systemet inga problem. För dem gäller fortfarande ungdomsrabatten, men alla studenter är inte så unga.
- Beslutet innebär att 130 000 studenter hamnar utanför möjligheten att få rabatt på sina resor, säger Anette Löving.
- Det är en tredjedel av alla Sveriges studenter, säger hon vidare.
De som drabbas är deltidsstudenter, studenter som försörjer sig på annat sätt än genom studiemedel, utländska studenter som får studiemedel från ett annat land och forskarstudenter. Särskilt deltidsstudenter kan vara i stort behov av studentrabatt då de ofta bor på en ort och studerar på en annan.
I går genomförde studentkårer runt om i landet protester mot det nya rabattsystemet. Anette Löving och Per Anders Strandberg, som sitter med i Sveriges förenade studentkårers, SFS, styrelse samlade in namnunderskrifter vid stationen i Norrköping. I Linköping pågick också namninsamlingar av StuFF-representanter.

<b>Fuskare</b>
En av anledningarna till det nya rabattsystemet är att tidigare fick man studentkort som gav reserabatt bara genom att vara inskriven vid en kurs. Om man verkligen gick kursen kontrollerades aldrig.
- Men det måste finnas ett annat sätt att lösa problemet med fuskare på än detta. Det här går ut över så många studenter, säger Anette Löving och Per Anders Strandberg.
- Det är verkligen ett knep av den fulare arten som SJ och SAS tar till, säger Anette Löving.
På den filosofiska fakulteten i Norrköping finns många studenter över 26 år. Även på Hälsouniversitetet.
- Många av dessa drabbas kommer att drabbas, säger Anette Löving.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!