Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klottersaneringen vid museet kostar stora summor

Historiska byggnader går inte fria från klottrarnas framfart. 2019 lade fastighetsägaren Norrevo cirka 70 000 kronor på sanering av Stadsmuseets väggar och intilliggande hus. "Det är väldigt tråkigt och onödigt", säger Lars Bergström, förvaltare.

Ett exempel på klotter vid Stadsmuseet. Det syns också att väggen fart illa av tidigare sanerinar.

Ett exempel på klotter vid Stadsmuseet. Det syns också att väggen fart illa av tidigare sanerinar.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-09-13 12:30

Hur mycket Norrevo får lägga på saneringskostnader vid Bergbrogården, som museihusen kallas, har varierat mycket under åren. Men de senaste fem åren har de totalt lagt 166 000 kronor på det. Så fort klotter upptäcks skickas en saneringsfirma dit. Tyvärr far de gamla byggnadsminnesförklarade husen illa av själva saneringen.

– Det används ganska högt tryck eller starka medel för att få bort klottret och ingen av metoderna är inte särskilt bra för putsen. I värsta fall kan det hända att det följer med lite av materialet. Vi har börjat med en annan metod där man lägger ett medel på väggen från början så när taggen kommer, för det gör den förr eller senare, så är det lättare att tvätta bort.

Varför är de här husen så utsatta?

– Området ligger lite dolt. Du har Strömmen utanför men det är ändå utanför de vanliga stråken. En kväll när det inte är så mycket folk kan man försvinna lite grann.

Lars Bergström är beredd på att även de nyrenoverade husen kommer att utsättas för klotter, men säger att nymålade ytor brukar lämnas orörda ett tag.

– Det brukar dröja lite innan första taggen kommer. Skräp föder skräp brukar man säga.

På Stadsmuseet önskar man att husen ska få vara ifred efter renoveringen.

– Man hoppas ju att de tänker till lite grann. Jag vet exempel på andra städer där gamla hus klarar sig från klotter, säger Anders Greiff, museitekniker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!