Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klotterkostnaden ökar kraftigt

Klotterkostnaden ökar dramatiskt i Norrköping. Saneringen har kostat närmare 500 000 kronor – bara det senaste halvåret. ”Det är mycket mer än tidigare” säger Anneli Gehlin på Norrköpings kommun.

Besvikelse. Folkbladet i fredags efter torsdagens klotterattack mot Industrilandskapet.

Besvikelse. Folkbladet i fredags efter torsdagens klotterattack mot Industrilandskapet.

Foto:

NORRKÖPING2016-08-04 12:00

Mellan år 2013 och 2015 uppgick Norrköpings kommuns kostnad för klottersanering till ungefär 1,5 miljoner kronor. Men det senaste halvåret är kostnaden redan uppe i 470 000 kronor.

– Nu är vi bara halvvägs genom året och har redan en halv miljon i saneringskostnader. Det är väldigt mycket. Kostnaden har ökat, och särskilt i början av året hade vi en klotterboom i Norrköping, säger Anneli Gehlin, förvaltningssamordnare i Norrköpings kommun.

Siffran säger inte heller allt om kostnaden. Utöver klottersaneringen krävs ofta målning och på ställen där klottret inte går bort kan material behöva bytas ut.

Folkbladet rapporterade i förra veckan om en klotterbombning i Industrilandskapet som väckte stor besvikelse och ilska. Men sedan dess har klottrandet fortsatt – den senaste rapporten handlar om klotter på Tamburinens skola i Klockaretorpet. Förskolor och förskolor är också de verksamhetslokaler i kommunen som främst drabbas av klotter.

– Det ökar ofta på loven och sker förstås på kvällar och nätter, säger Anneli Gehlin.

Rapporterna om klotter på kommunens fastigheter kommer in från Securitasvakter, men det kan även vara andra som rapporterar in till kommunen.

– Vi är jättenoga med att sanera klottret direkt. Det är vår absoluta ambition, även i semestertider, säger Anneli Gehlin.

Bakgrunden är att områden med klotter ofta utsätts för mer klotter.

Men alla är inte lika bra på att sanera som kommunen.

– Det är ofta mycket klotter på elskåp, men tyvärr tar inte Eon bort klotter. Det tycker vi är tråkigt, säger Anneli Gehlin.

Eon medger att man inte prioriterar resurser för att hålla alla sina ytor klotterfria.

– De resurserna har vi inte. Men vi har en policy att alltid snabbt ta bort obscent klotter som verkligen är störande och stötande. Vi har fört diskussioner direkt med kommunen och är positiva att fortsätta diskutera med dem, säger Björn Persson, regionchef på Eon i Norrköping.

Ibland åker klottrare fast – och busstrecket kan då bli en dyr historia. När kommunen för någon månad sedan fick ena sidan av sporthallen vid Centralbadet nedklottrad grep polisen fyra personer.

– Vi fick frågan om vi har skadeståndsanspråk och det har vi naturligtvis alltid. Jag har inte den exakta summan som de krävs på, men det handlar om tusentals kronor. Särskilt när klottret sitter högt upp blir kostnaden större. Det krävs mer att jobba säkert på hög höjd, säger Anneli Gehlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om