Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klirret som står bankerna dyrt

NORRKÖPING
Just nu går maskinerna för myntinsättning på högvarv i stans banker. Många passar på att tömma spargrisen för att dryga ut semesterkassan. Men mynthanteringen är en dyrbar affär för bankerna. Flera kontor i Sverige har redan infört insättningsavgifter för mynt.

Norrköping2003-07-14 06:00
Allt fler vänder sig i dag till banken för att växla in sina mynt och sätta in dem på kontot. Några av anledningarna är att postkontoren har försvunnit och att Svensk Kassaservice tar ut en avgift för myntinsättning.
- Situationen är inte alarmerande för vår del, men visst har vi märkt av en ökande mängd mynt, säger Ulrika Carlgren, vid Handelsbanken i Norrköping.
Handelsbanken har ingen egen insättningsmaskin för mynt i sin lokal i stan.
- Kunderna får pappersrör av oss som de sedan får peta in mynten i. I kassan har vi en våg som vi väger rören på, berättar hon.


<b>Kostar pengar</b>
Flera Föreningssparbankskontor runt om i landet har börjat ta ut en avgift för användandet av mynträkningsmaskinerna. Även på en del SEB-kontor kostar det numera pengar att sätta in sin myntbesparing på bankboken.
I exempelvis Ödeshög kostar det minst 20 kronor, eller en procent av summan på det som sätts in, när man använder maskinen. Alternativet att lämna in mynten i kassan och låta kassörskan räkna dem finns inte, ska man sätta in mynt är maskinen det enda som gäller.

<b>Ingen insättningsavgift</b>
I Norrköping tas inte någon insättningsavgift ut vid vare sig Föreningssparbanken eller på SEB-kontoret. Inte ännu i alla fall.
- Mynten är en mycket dyrbar och tung hantering för oss. Men vi tar inte ut någon avgift, i alla fall inte än, säger Karin Eklöf, vid Föreningssparbanken.
Det tunga och dyrbara består bland annat i att myntmaskinerna måste tömmas med jämna mellanrum. Sedan ska mynten läggas i rör eller säckar och det görs inte helt automatiskt. Och andelen mynt som banken tar emot har alltså blivit allt större.
- När det är semestertider brukar folk passa på att tömma sina spargrisar. De två myntmaskinerna vi har är fulla redan på förmiddagen så här års, berättar Karin Eklöf.
- Om vi fick önska så vore det mycket bättre att man hade ett särskilt semesterkonto dit pengar förs över varje månad istället för att samla småpengar på hög, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!