Klingvall nöjd med höjd budgetram ST: resurserna fortfarande för små
NORRKÖPINGMigrationsminister Maj-Inger Klingvall känner sig nöjd med att budgetramen för Migrationsverket nästa år höjs med 50 miljoner kronor.Det räcker till 50 nya tjänster. Verksledningen ville ha dubbelt så mycket.
Maj-Inger Klingvall besökte Migrationsverket på torsdagen och träffade företrädare för Statstjänstemannaförbundet. Sanna Andersson, sektionsordförande för ST region Mitt i Norrköping, Anna-Lena Hansson, huvudskyddsombud och Helmut Moser, ordförande i ST Migrationsverket lyssnar. FOTO: HANS JOHNSSON
Foto:
- Det är verkets sak att lösa inom sina budgetramar. Stress och ökande sjukskrivningar är ett problem inom många samhällssektorer i dag.
Orsaken till Klingvalls besök var ST:s rapport förra veckan om stora arbetsmiljöproblem.
- Det har varit mycket bra att diskutera med facket i lugn och ro. Samtal ger mycket mer än att läsa en skriftlig rapport.
- Vi är glada över att statsrådet kommit hit för att diskutera den föga upplyftande arbetsmiljörapporten förra veckan, säger Helmut Moser, ordförande i ST-Migrationsverket. Den dåliga arbetsmiljön på verket är ett resursproblem. Vi är överens med ledningen om att ökade resurser krävs, det gäller att få regeringen att inse samma sak.
<b>Oacceptabelt</b>
De långa väntetiderna i olika ärenden är inte acceptabla, enligt ST. De sliter hårt på personalen, de drabbar hårt de väntande.
- Vi har anslagit 90 miljoner kronor i extrapengar i år, förklarar Klingvall. De hinner inte förbrukas i år och vi har fått finansdepartementets löfte att det som inte går åt får föras över till nästa år.
Klingvall framhåller att departementet regelbundet går igenom situationen med verksledningen varje kvartal.
<b>Indragningar</b>
Helmut Moser erkänner att flyktingströmmarna varierar och det gör att arbetsmängden varierar.
- Men regeringen är snabb att dra in resurser då det går neråt, säger Moser. Det går långsammare att öka då det är på väg uppåt. Dessutom förlorar vi kompetens varje gång personalen minskar. För att få arbetsro skulle vi behöva ha kvar resurser i nedgångsperioder. Det finns arbete även då.
Klingvall pekar på att teknisk utveckling också ska bidra till snabbare behandling.
Från ST påtalas att det tar tid att få datasystemen att fungera. Det går inte över en natt. Dessutom måste personalen få tid att utbilda sig.
<b>Brevet</b>
Brevet som huvudskyddsombudet skickade för två år sedan och som ministern aldrig svarat på kom också upp.
? Jag har använt det i budgetarbetet. Så det har inte kommit bort.
Sjukskrivningarna på Migrationsverket har från 1998 till 2000 ökat från 13 till 19 dagar per anställd. I år är dagarna antagligen ännu fler.
I den hårdast drabbade regionen, Stockholm, är 15 procent av de anställda långtidssjukskrivna.