Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klingsberg saknar spårvagnen

NORRKÖPING: Är pigga harar det bästa som Klingsberg har att erbjuda undrar fotografen? Inte alls. Området kan ståta med ett eget studentboende och en lanthandel. Mitt i idyllen pyr dessutom missnöjet. De boende saknar sin spårvagn något alldeles förskräckligt.

Ellert Zander är minst sagt förbannad över att spårvagnen har slutat att trafikera Klingsberg. Nu tvingas han att gå en dubbelt så lång väg för att komma till bussen på Gamla Övägen eller till spårvagnshållplatsen på Ljura.

Ellert Zander är minst sagt förbannad över att spårvagnen har slutat att trafikera Klingsberg. Nu tvingas han att gå en dubbelt så lång väg för att komma till bussen på Gamla Övägen eller till spårvagnshållplatsen på Ljura.

Foto:

Norrköping2007-05-29 06:00
Ellert Zander kommer gående med en matkasse. Sedan spårvagnen slutade att köra till Klingsberg, är han numera hänvisad till bussen på Gamla Övägen eller måste knalla ner till spårvagnshållplatsen på Albrektsvägen. Gångvägen från hemmet har fördubblats konstaterar han
- Jag hatar det här. Det finns inga affärer i området men jag klarar mig. Men det bor många äldre här som går med rullator och som är beroende av spårvagnen, säger Ellert Zander.
Han ifrågasätter om Ljuraborna verkligen behöver någon spårvagn. Han ser alltför ofta tvåan köra tom till och från Ljura.

Ensamma mammor
På Eknäsgatan ligger Assessorn, som är ett studentboende. Boendet drivs i Hyresbostäders regi. Huset byggdes 1948 som hem för ensamstående mödrar. Nu bor ett 40-tal studenter här. De långa institutionsliknande korridorerna gapar tomma. Men Fredrik Fager är hemma. Rummet med tillhörande kokvrå på 21 kvadratmeter har varit hans hem i fyra år nu.
- Visst bor vi lite långt från stan men det är fint här ute på landet. Jag tycker om att promenera ner till Campus.
Det finns ganska få gemensamma utrymmen och därför håller studenterna och deras kompisar ofta till inne på rummen, berättar Fredrik och tillägger:
- Vi är nog det minst sociala studentboendet.

Äckliga tapeter
På plussidan är att rummet är förhållandevis billigt. Drygt 2 600 kronor i månaden betalar Fredrik för sin studentlya.
- Men standarden är ganska låg och jag har fixat hela lägenheten. Tapeterna var äckliga och möblerna var sönderristade när jag flyttade in.
I källaren finns bastu och studenterna har en härlig stor gräsmatta utanför och här grillas det ofta.
Vi avslutar kvartersbesöket i Bengt Perssons butik. Hans affär känns som en kvarleva från en svunnen tid, med reklamskyltar från 70-talet. Sortimentet består av allt möjligt men där varje vara ofta bara finns i något enstaka exemplar. Här kan man till exempel köpa enstaka proppar.
Födkroken verkar skolungdomarna från Kungsgård vara. De köper mycket läsk och godis. Bengt berättar att han har flera stamkunder också, äldre damer som tycker att det är behändigt att det finns en butik i närheten.

I tio år till
Bengt har drivit sin butik i 25 år. Hans pappa var föreståndare i en konsumbutik i Klingsberg och Bengt verkar gilla det här med att vara handlare. Men det är inte lätt att överleva i skuggan av de stora jättarna, som Hageby Centrum och alla lågprisbutiker på Ingelsta.
- Jag är en fristående handlare. Det är både på gott och ont. Jag är prismässigt utsatt och kan inte hålla samma låga priser.
Bengt är 54 år och har nog planer på att hålla på i minst tio år till.
- Men jag tar ett år i taget för man vet aldrig med hälsan.
Innan vi går berättar Bengt att på slutet av 60-talet fanns ett tiotal butiker i Klingsberg. Nu är han ensam kvar med sin butik, en lanthandel i stan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om