Klimatstrateg: "Viktigt att vi hjälps åt"

Länsstyrelsen och Region Östergötland har för första gången tagit fram en gemensam energi- och klimatstrategi för länet. "Ett viktigt dokument men ännu viktigare är att vi jobbar tillsammans", säger Joakim Svensson, energi- och klimatstrateg vid Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen och Region Östergötland har tagit fram en gemensam energi- och klimatstrategi.

Länsstyrelsen och Region Östergötland har tagit fram en gemensam energi- och klimatstrategi.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköping2019-11-26 16:00

Samhället behöver genomgå stora förändringar för att leva upp till de långsiktiga internationella klimatmål som satts upp.

För att försöka bena ut hur Östergötland ska arbeta med de här frågorna har nu representanter från Länsstyrelsen och Region Östergötland slagit sina kloka huvuden ihop.

Tillsammans har de tagit fram en gemensam energi- och klimatstrategi för länet

Strategin ska ge vägledning för det fortsatta energi- och klimatarbetet i länet och fungera som ett stöd till kommuner, näringsliv och andra organisationer. 

– Det är första gången vi tar fram en sådan här strategi tillsammans. Det är viktigt att vi regionala aktörer inte motverkar varandra utan hjälps åt, säger Joakim Svensson.

Allt som allt har drygt 90 aktörer varit med i arbetet. Det är allt från länets kommuner, till företag och organisationer som Naturskyddsföreningen.

Strategin innehåller ett övergripande och fyra underliggande mål som ligger i linje med de nationella mål är antagna för Sverige.

– Sedan har vi olika insatsområden. Områden där vi ser att vi behöver jobba extra mycket. Till exempel transporter är ett område som är utmanande. Vi har en etanolproduktion, vi har en biogasproduktion och växande laddinfrastruktur så vi har bra förutsättningar men det måste hända mycket där, säger Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!