Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatsmarta biffar serverades på Ljuraskolan

Varför är matsalen på Ljuraskolan pyntad med svarta ballonger? Jo, det är ett sätt att visualisera att den här dagen minskar skolan sina klimatutsläpp med 100 000 ballonger koldioxid. Det gör de genom att servera klimatsmart och lokalproducerad pannbiff.

Andreas Nylander, kökschef på Ljuraskolan, kör ut de första pannbiffarna för dagen som ska serveras till eleverna på skolan. Ballongerna illusterar hur mycket koldioxid som sparas genom att biffarna är utblandade med vegetabilier.

Andreas Nylander, kökschef på Ljuraskolan, kör ut de första pannbiffarna för dagen som ska serveras till eleverna på skolan. Ballongerna illusterar hur mycket koldioxid som sparas genom att biffarna är utblandade med vegetabilier.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-04-27 09:16

Hemligheten med pannbiffarna är att de till 60 procent består av en vegetabilisk bas gjord på havre, vete och ärta. Det är det lilla Kimstadsföretaget Simsu Foods som ligger bakom produkten som säljs till kommuner, restauranger och storkök runt om i landet. I det här fallet har de ett samarbete med Den Svenska Matfabriken i Mantorp, som tillsätter 40 procent närproducerad nötfärs. Att servera den här rätten, jämfört med en traditionell pannbiff, innebär att man minskar klimatutsläppet med närmare ett halvt ton, vilket motsvarar 100 000 normalstora ballonger fyllda med koldioxid.

– Det här rätten är en hybrid. Vi är inga köttmotståndare utan vi är här för att vi vill vara med och bidra till en minskad klimatpåverkan. Det behöver inte innebära att vi ska utesluta kött, men just kombinationen finns det otroligt mycket styrka i, säger Andreas Gundberg, vd på Simsu Foods.

Fördelen med att använda en vegetarisk bas är också att det blir billigare. Det gör att kommunen får råd att köpa in det lite dyrare närproducerade köttet.

– Det är många win-win i det här. Det är ett sätt att hålla nere både kostnaderna och klimatavtrycket, säger Andreas Gundberg.

– Om man räknar med hur köttpriserna har gått upp så är ju det här ett billigt alternativ, det är bra att blanda ut det med, säger Andreas Nylander, kökschef på Ljuraskolan.

Sen i höstas har Norrköpings kommun ett avtal med Simsu Foods och han har tidigare lagat lasagne och kebabspett av deras produkter. De används dels till helt vegetariska rätter, dels i "hybridrätter" som dagens pannbiff. Andreas Nylander tror att det kommer att bli allt vanligare att man blandar in vegetabiliska produkter i kötträtter.

– Det ligger mycket i tiden. Hon som vann Årets kock förra året har gjort en variant där hon blandar in väldigt mycket vegetabilier till exempel, säger han.

Hur blir smaken?

– Den blir bra. Själva simsubasen är neutral i smaken så det är bara fantasin som sätter gränser, vilka kryddningar man vill använda och vad man vill blanda med.

Ingrid Kalm, kostchef i Norrköpings kommun, ser också bara fördelar med pannbiffen som serveras den här dagen.

– Det ligger i linje med kommunens ambition att öka andelen lokalproducerad mat. Sen är det också bra att det är klimatsmart, billigt och ger ett gott resultat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!