Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatministern på besök i stan

I kvarteret Publiken vid Nya Parken ska vattenmagasin i plast fånga upp dagvatten. Det är klimatanpassning i praktiken.

"Som stapla lego". Anders Johnson, Skanska, klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), Mia Sköld (MP) och Börje Adamsson, Skanska, vid plastmoduler av den typ som som utgör vattenmagasin vid nybyggnationen av bostäder vid Nya Parken.

"Som stapla lego". Anders Johnson, Skanska, klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), Mia Sköld (MP) och Börje Adamsson, Skanska, vid plastmoduler av den typ som som utgör vattenmagasin vid nybyggnationen av bostäder vid Nya Parken.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-03-04 18:00

På onsdagen besökte klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) först SMHI, för att ta emot en rapport om klimatanpassning, och sedan det bostadskvarter som byggs vid Nya Parken i Norrköping, för att se den teknik man använder sig av där, för första gången i Norrköping.

Sju underjordiska vattenmagasin, med ihåliga plastmoduler, som man kan koppla ihop och stapla, som drickabackar, ska bromsa upp regnvattnet och pytsa ut det till stans dagvattenledningar.

Att skyfall är en allt vanligare följd av klimatförändringarna har blivit tydligt, i Malmö i somras och i Norrköping i juli 2011, då det kom ett så kallat hundraårsregn som fyllde 800 källare. Ersättningarna kostade det kommunala bolaget Vatten och Avfall 54 miljoner kronor.

Runt om i Norrköping arbetar nu Vatten och Avfall med olika vattenmagasinslösningar, en kostnad som slås ut på hela va-kollektivet.

En del magasin kan vara öppna, och likna dammar med växtlighet.

Åsa Romson talar också om positiva effekter i stadsmiljön av framtida klimatanpassningar.

I drygt ett år har SMHI tillsammans med andra myndigheter arbetat med att ta fram konkreta förslag till en färdplan för klimatanpassningen i Sverige, enligt ett regeringsuppdrag. På onsdagen lämnade generaldirektör Rolf Brennerfelt den 300 sidor tjocka rapporten till Åsa Romson.

– Kommunen, regionen, landet - vad behöver vi göra för typ av investeringar för att förändra våra åkrar, våra skyddsvallar, hur vi bygger, för att stå emot kommande förändringar som vi vet kommer att komma på grund av klimatförändringar, sa Rolf Brennerfelt.

– Vi kan välja mellan att förebygga skador, leva med skadorna eller flytta på verksamheter, sa projektledare Lotta Andersson.

Hon menar att man genom innovation och nya lösningar kan använda klimatanpassning till att också få ett mer hållbart samhälle.

– Åtgärderna görs på regional, lokal nivå - men för att det ska kunna funka måste det finnas ett stöd från EU-nivå, men även från nationell nivå, att vi har lagar och regler som funkar för klimatanpasssing, att det är klarlagt med finansiering och ansvar, sa Lotta Andersson.

– Vi behöver tydliggöra roller och ansvar, både mellan departement, men också på olika nivåer vertikalt. Vad har staten ansvar för, vad har regionen ansvar för och vad har kommunen ansvar för, sa Rolf Brennerfelt.

– Vi tar och läser och begrundar, sa Åsa Romson, som berättade att man tillsatt en arbetsgrupp för att titta på departementens ansvarsfördelning.

Förslag i SMHI:s rapport

Länsstyrelsen bör få anställda som arbetar med frågan.

Kommunerna bör under en kort period ha en samordnad funktion för att jobba med klimatanpassning.

Något av departementen ska utpekas som ansvarigt för klimatanpassning.

Ett långsiktigt perspektiv vid bygglov.

Viktigt att reda ut kostnaderna. I dag är det otydligt vem som har ansvar för förebyggande insatser.

Det finns möjligheter att nationellt använda EU-fonder.

Investera i forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om