Först ut att föreläsa var professor Markku Rummukainen, klimatolog vid Lunds universitet. Norrköpings teaterkompanis konstnärliga ledare Olov Rasch inledde med att förklara varför man gör detta och berättade att han satte mobilen på väckning för att titta på månförmörkelsen som skedde tidigt i måndags morse.
– Det som vanligtvis ser ut som en platt månskiva framstod plötsligt som en planet som svävade fritt, sa han och utvecklade det till att det naturligtvis gäller även för vår planet som omges av den kalla, mörka och för oss dödliga rymden och däremellan endast en tunn skyddande atmosfär.
– Därför har vi de här klimatsamtalen, för att göra oss beredda eller kapabla att ta tag i det här och för att göra det måste vi ha fakta.
Markku Rummukainen berättade sedan att klimatfrågan är ofantligt stor och fortsatte med att gå igenom fakta som handlade om vad som händer nu, vad som är nytt och olika scenarier för vad som kommer att hända i framtiden.
– Atmosfärens sammansättning spelar en stor roll när man pratar om klimatförändringar. När vi får en förändring i atmosfärens sammansättning får vi en förändring som påverkar klimatet.
Enligt Markku Rummukainen är växthuseffekten egentligen ingen nyhet utan dess funktion har varit känd åtminstone sedan 1800-talet. Han fortsätter att berätta om att det idag finns massor av forskning och att FN 1988 bildade en mellanstatlig klimatpanel som inte bedriver egen forskning utan utgår ifrån den forskning som lagts fram. Sedan utvärderar de kunskapsläget, vilket ger underlag till beslutsfattarna.
– Klimatförändringarna har blivit tydligare med tiden. 1990 sa man lite osäkert att det blir varmare, medan man idag säger att det blir varmare - punkt.
Markku Rummukainen visar med fakta, diagram och bilder bland annat vikten av att klara tvågradersmålet som innebär en global uppvärmning på två grader till år 2100 jämfört med den genomsnittliga temperaturen före industrialiseringen. Redan nu har temperaturen ökat med knappt en grad och Markku Rummukainen förklarar att de bidrag som hittills inkommit till klimatmötet som hålls i Paris i december inte är tillräckliga och menar att de bidragen pekar mot cirka 2,7 - 3,5 graders uppvärmning vid år 2100.
– Vi kan inte undvika klimatförändringarna - de är redan här - men vi kan påverka dom, säger han och förklarar att det finns stora möjligheter att påverka hur stora de blir på sikt.
– Vi väljer vägen.