Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatförändringar kräver andra grödor

Klimatförändringar som medför kraftig nederbörd och långa värmeperioder gör det svårt för Sveriges bönderna att odla samma grödor som de tidigare gjort. I två dagar har 350 personer samlats i Louis De Geer konsert och kongress för lära sig förvandla problem till möjligheter med hjälp av nya grödor.

Foto:

NORRKÖPING2008-08-29 03:00
I två dagar har Svensk mjölks årliga djur- och utfodringskonferens med temat klimat pågått. Redan nu har klimatet förändrat förutsättningarna för Sveriges mjölkbönder.- Vi ser att det går att odla grödor som majs och vete betydligt längre norrut än vad som var möjligt för bara ett tio-tal år sedan, säger Mats Pehrsson, mjölkekonomisk expert på Svensk Mjölk.Han berättar att det i nuläget går att odla majs ända upp till Mellansverige. Om 50 till 70 år beräknar experterna att det går att odla majs ända upp i Norrland.Längre växtsäsong
Svensk Mjölk är mjölkböndernas och mejeriindustrins branschorganisation. Förutom att informera om hur klimatet redan påverkat mjölbönderna handlar många av föreläsningarna om hur en mjölkbonde kan förbereda sig på ett tuffare klimat i framtiden.- Vi går mot tider med ett klimat som innebär mer nederbörd och varmare somrar, säger Mats Pehrsson.För att anpassa sig till ett förändrat klimat gäller det att hitta grödor som klarar av de varma somrarna. En lösning är att odla grödor som har en längre växtsäsong som till exempel höstgrödor och majs.Värmestress
Ett varmare klimat påverkar inte bara foderproduktionen utan även korna. - Vi har bjudit in en forskare från Holland som pratar om hur man hanterar värmestress hos kor och hur man kan anpassa ladugården redan nu i förebyggande syfte, säger Mats Pehrsson.Dessutom innebär ett varmare klimat nya infektionssjukdomar som inte funnits tidigare i Norden.- Med temat klimat kommer självklart diskussioner kring hur bönderna själva kan minska mängden växthusgaser som släpps ut från foderproduktionen, säger Mats Pehrsson.Målet för Svensk mjölk är att bibehålla mjölkproduktionen i hela landet trots de klimatförändringar vi står inför.Konferensen som pågått i två dagar har främst riktat sig till rådgivare som i sin tur ska sprida sin kunskap vidare till landets mjölkbönder. Runt 350 personer deltog trots att det just nu är skördetid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om