Organisationen Extinction Rebellion organiserade en aktion under flera dagar i Stockholm i augusti 2022. En aktion som bland annat gick ut på att blockera trafiken på Sveavägen och Valhallavägen genom att sitta ned på vägbanan för att hindra trafiken från att ta sig fram.
– Vi gjorde det här för att vi vill stoppa alla fossila subventioner. Jag anser att jag handlade utifrån klimatnödläget och jag står för vad jag har gjort, säger Astrid Kihlén.
Att mötas av ilskna bilister och framför allt av bilar som kanske väger ett ton eller mer. Hur är det kan man undra? Blir det hotfullt?
– Det är klart att det finns folk som blir arga. Men jag var inte orolig. Det var poliser på plats och vi vill ingen något illa. Tvärtom. Vi gör det här av kärlek till allt levande. Det var respektfullt.
En klimataktion som fick mycket uppmärksamhet var när klimatorganisationen Återställ Våtmarker stoppade trafiken på E4 i närheten av Karolinska sjukhuset i Stockholm. Enligt brottsbeskrivningen var det fyra ambulanser som inte kom fram vid det här tillfället.
– Alla i den fredliga klimatrörelsen tar stort ansvar för människors säkerhet. Det är ju av oro för allas säkerhet utifrån klimatkrisen som vi gör våra protester. Vi har filer där vi kan släppa fram utryckningsfordon vid behov, och under en av blockaderna jag satt i släppte vi fram en ambulans.
Aktivisterna i Återställ Våtmarker kommer inte längre att blockera motorvägar. Det tillkännagav man nyligen. Astrid Kihlén vet inte om organisationen hon tillhör har samma planer.
– Vårt syfte är att uppmärksamma det akuta läget för klimatet och då måste vi hela tiden fundera på vad vi ska göra för att få uppmärksamhet, säger hon.
Den 30 april i år kom domen mot henne i Stockholms tingsrätt. Hon dömdes för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten och fick 40 dagsböter på 250 kronor. Sammanlagt 10 000 kronor.
Hur kändes att stå i en domstol för något som du själv anser vara rätt och alltså inte kriminellt?
– Det var tufft innan. Jag var tvungen att sammanfatta klimatkrisens konsekvenser till min sakframställning för tingsrätten. Det skapar mycket oro, sorg och ilska att påminna sig om klimatforskningen, säger hon.
Hon tycker att domen var orättvis och hon påpekar att det var 8 respektive 20 minuter som aktionerna pågick under de två dagarna.
– Jag har respekt för att polisen och domstolen har sitt uppdrag, och de är inte mina motståndare. Det är våra politiska makthavare som vi vänder oss mot.
10 000 kronor i böter är mycket pengar för de flesta och Astrid Kihlén tycker också att det svider. Men hon tror inte att det kommer att påverka hennes ekonomi. Samtidigt säger hon att det alltid är en diskussion hemma innan hon är med i en aktion.
– Jag var högst medveten om att domstolen skulle kunna döma mig. Men det finns hjälp att få av organisationen. Jag gör inte det här själv. Alla tar ansvar och jag har också gjort en egen insamling. Det ska inte påverka min ekonomi, säger hon.
Kan du tänka dig att göra samma sak igen?
– Det är ett klimatnödläge. Jag tycker att det är nödvändigt att agera nu och jag skulle göra det igen. Det går inte att vänta. Läget är akut, säger hon.
Kommer du att överklaga domen?
– Nej, jag ska inte överklaga. Jag lägger hellre energin på klimataktivism än att strida i rätten, säger Astrid Kihlén.