Klent med allmänläkare - minst pengar till vården
Östergötlands landsting har minst antal allmänläkare per invånare i Sverige. Det visar socialstyrelsens årsrapport för hälso- och sjukvården i Sverige. Östergötland är också det landsting som lägger ner minst pengar per invånare på vården.
- De pengarna skulle gå till primärvården, gereatrik (åldringsvården) och psykiatrin. Och vi undrade om pengarna verkligen skulle styras till det. Oron var att man inte hade någon garanti för detta, säger Kjell Gunnarsson, allmänläkare på Åby vårdcentral.
Målet långt borta
I handlingsplanen ingick även att antalet distriktsläkare skulle öka, primärvården skall vara en väl fungerande bas för patienterna. Men fler läkare krävs för att nå det målet, och det är inte bara i Östergötland som målet är långt borta. Landstinget i Östergötland har minst antal allmänläkare per invånare. Men det låga antalet återspeglas inte i de frågor som patienterna fått. Socialstyrelsens rapport visar att läkare inom primärvården är relativt lättillgängliga, att man kan komma på läkarbesök inom en vecka och så vidare. Men Kjell Gunnarsson är inte helt nöjd med dagens situation.
- Visst skulle jag vilja träffa varje patient lite mer istället för att ha en form av indirekt kontakt genom distriktsköterskor och sjuksköterskor, berättar han.
Under en längre tid hade man på Åby vårdcentral bemanningsproblem men sedan april förra året är alla tjänster bemannade.
- Jag tycker att det ser ganska ljust ut förutom att en del av det som prioriteras bort inom specialistsjukvården kommer till oss. Man förväntar sig att vi ska ta över det men ger oss inte mer resurser eller medel. Det ger en ökning som smyger sig på successivt, förklarar han.
"Omöjlig situation"
Socialstyrelsens rapport visar att det i Östergötland går 2 243 invånare per allmänläkare jämfört med riksgenomsnittet på drygt 1 800. Lars-Göran Pettersson, ordförande i läkarrådet och överläkare på röntgenkliniken i Norrköping, beskriver en omöjlig situation för distriktsläkarna.
- Redan idag har de för mycket att göra men genom alla besparingar inom specialistvården får de ännu mer. Sjukskrivningsstatistiken för distriktsläkarna har ökat eftersom många går in i väggen. De orkar helt enkelt inte, säger han.
Socialstyrelsen efterlyser inte bara en ökad satsning inom primärvården utan framför allt inom psykiatrivården där man idag ligger långt efter. Under 2002 var inte psykiatrivården i Östergötland högprioriterad men i år ska man satsa på den gruppen. Hur det ska ske är ännu oklart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!