Klasskampen på stekbordet

Köttfärs och en binge råvaror fick de, och sedan gällde det för varje lag att självt komponera varmrätten.När det på fredagen var tävling i matlagning mellan restauranglinjernas elever på De Geer, John Bauer samt Dackeskolan i Mjölby.

Foto:

NORRKÖPING2010-03-08 10:19
Tre kockar var det i varje lag, men bland dem bara en endaste tjej. Cecilia Lundqvist från De Geer kunde inte riktigt förklara den här ojämnheten, i klasserna är det ungefär hälften tjejer. Är det månne så, att det är killarna som har tävlingsinstinkten?
Här är det i varje fall långa killkockar som skär lök, rör om sås i kastruller, skär till salladslök, vispar ihop vad-det-nu-kan-vara.
Och mitt ibland dem de båda domarna med sina protokoll. Anders Jonsson driver Fiskmagasinet i Knäppingsborg, Kurt Weid har bland annat anfört kocklandslaget.
Poängjakt
Viktigast är den slutliga smaken, som svarar för 40 av de maximala 100 poängen. Man ska kunna urskilja de ingående råvarornas typiska smak. Sedan ska det ju också vara läckert anrättat till färg och form.
Ett av lagen gör parisare (färsbiff med stekt ägg ovanpå), ett annat lag chilibiffar med örtmos medan det tredje lagar till regelrätta hamburgare. Rödvinssky är ett populär tillbehör.
Ett elevarbete
Efterrätten var kungjord i förväg, crepes med nötfyllning och chokladsås.
Tävlingen var kulmen på ett elevarbete, som Linnea Carlsson, Stephanie Ivanovic och Jerker Kellerman gör så här sitt sista år på De Geer.
Segrade till slut, när domarna sagt sitt, gjorde Mjölbygrabbarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om