Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klart: Stadsmissionen tar över återhämtningsplatserna

Stadsmissionen har skrivit ett avtal med Norrköpings kommun om nio återhämtningsplatser för missbrukare, efter att ha vunnit den upphandling som kommunen gått ut med.

"Vi är jätteglada och stolta över det här avtalet med Norrköpings kommun", säger Sanna Detlefsen, direktor för Stadsmissionen i Norrköping.

"Vi är jätteglada och stolta över det här avtalet med Norrköpings kommun", säger Sanna Detlefsen, direktor för Stadsmissionen i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-04-14 13:00

Tidigare har kommunen haft avtal med Verdandi Sjöberga om de nio återhämtningsplatserna, ett mångårigt samarbete som nu avslutats i och med att kommunen upphandlat verksamheten.

– Vi har haft en så kallad IOP med Verdandi. Det är en form av överenskommelse: idéburet offentligt partnerskap. Det tillkom för ett antal år sedan. Min uppfattning har varit att det är ett sätt där det offentliga kan samverka med det civila samhället och erbjuda insatser. Man gör saker ihop. Vi har andra IOP:er, till exempel med Riabyrån, där vi hjälps åt med det som annars är vårt uppdrag att göra, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping.

Återhämtningsplatser, för personer som kan komma till socialtjänsten och säga "Jag är så under isen nu, mitt drogmissbruk håller på att förstöra mig, jag behöver komma i väg och få återhämta mig", beviljas som ett bistånd till enskild. 

undefined
Enligt socialdirektör Yvonne Thilander var priset avgörande när Stadsmissionen vann upphandlingen där Verdandi också deltog.

För ett år sedan, efter en dom i Alingsås, stod det klart att när socialtjänsten beviljar individuella bistånd får det inte vara i form av en IOP. 

– Alingsås fick dryga böter för att de hade det så. Då var vi tvungna att se över alla våra IOP:er, vilka är det vi ger individuella bistånd till, och då var det återhämtningsplatserna. Så vi fick säga upp det och gör en upphandling i stället, säger Yvonne Thilander. 

Stadsmissionen vann upphandlingen, som Verdandi också deltog i. Enligt Thilander var priset avgörande.

Ett krav var att platsen skulle vara utanför stan, så man får återhämtning, och inte kan komma åt droger eller alkohol. 

Stadsmissionen har lång erfarenhet att bemöta människor med beroendeproblematik.

– Vi är jätteglada och stolta över det här avtalet med Norrköpings kommun och det förtroende de visat oss. Det är ett steg till i vårt arbete för de människor i utsatta livssituationer som vi möter och jobbar för, säger Sanna Detlefsen, direktor, Stadsmissionen i Norrköping.

Avtalet grundar sig i nio platser. Individerna kan bo här från en vecka till flera månader beroende på behov. Grunden till verksamheten är att ge personerna en chans att återhämta sig och genom stöd och motivation ta sig vidare.

Avtalet startade 1 april 2021 och löper i två år med möjlighet till ett års förlängning. Platsen är för tillfället Vårdnäs Stiftsgård söder om Linköping. Stadsmissionen letar enligt Detlefsen efter en bra plats i Norrköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!