I december 2019 beslutade arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden att anta nya riktlinjer för utbetalning av ekonomiskt bistånd.
Efter ett års tillämpning har effekterna av de nya riktlinjerna utvärderats. Nämndens presidium föreslår nu förändringar i delar av regelverket.
– Redan när vi tog riktlinjerna i december 2019 sa vi att det här kommer vi behöva följa upp, för det är en så pass stor förändring, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Under året som gått har man haft dialog med medborgarna och följt utfall av överklaganden till förvaltningsrätten. Det man sett är att boendekostnaden måste ses över, för att se om man ligger rätt och om kraven är rimliga, säger Sjöberg.
– En av de stora förändringarna vi gör är höjningen av hyresnormerna, säger Senad Mutic (S), förste vice ordförande i nämnden.
De nuvarande hyresnormerna motsvarar medelhyrorna hos Hyresbostäder. Men det man sett, när man tittar på Socialstyrelsens föreskrifter, är att det inte riktigt räcker till, eftersom bostadsbristen begränsar flyttmöjligheterna.
Normerna för godtagbar boendekostnad höjs med fem procent för hushåll som består av 1-4 personer, vilket är majoriteten av de som har ekonomiskt bistånd. De hushåll som är större har man valt att lämna oförändrade, då riktlinjerna räckt till där.
Samtidigt höjs normerna för samtliga hushåll med ytterligare 1,58 procent, som resultat av årets hyresförhandlingar hos Hyresbostäder.
Skälig boendeyta för trepersonershushåll höjs från två rum och kök till tre rum och kök. Det innebär att 100 hushåll kan bo kvar i sina treor.
Vikten av internetuppkoppling vid studier och när man söker arbete, något som blivit tydligt under pandemin, gör att bistånd till det beviljas om behovet inte redan tillgodoses via biståndstagarens mobiltelefonabonnemang, säger Sten Alstander (M), andre vice ordförande i nämnden.
Det kritiserade kravet på att söka billigare bostad i andra kommuner i länet avskaffas.
– Det har visat sig ineffektivt. Det är egentligen ingen som har behövt flytta, har vi sett under de uppföljningar som har gjorts. Vi har naturligtvis inte heller tvingat någon att flytta, utan rådrum ges ju alltid. Vi har även lyssnat på vad politiker i närliggande kommuner tycker om det här kravet, och vi håller med dem om att det är orimligt att andra kommuner ska ta ansvar för våra kommuninvånare, säger Sten Alstander och fortsätter:
– Vi har också inom våra egna partier haft en process där vi har förankrat det hela och vi har landat i samma slutsats i samtliga partier. Så i de nya reviderade riktlinjerna tar vi därför bort det här kravet och fokus är i stället att hitta en billigare bostad inom den egna kommungränsen.
Presidiet säger att de har tagit till sig den oro som flyttkravet väckt, inte minst i grannkommunerna, som oroat sig för social dumpning.
– Vi är prestigelösa i det här och backar tillbaka, säger Senad Mutic.
– Vi räknar med att vi ska få ett brett stöd i nämnden, säger Eva-Britt Sjöberg.
Justeringarna, något som benämns en verklighetsanpassning, då de första normerna var lågt satta jämfört med hur det ser ut på marknaden, beräknas öka kostnaden för nämnden med cirka tre miljoner kronor per år.
Hyrorna justeras redan i maj. Övriga delar i förslaget förändras i juni.