Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klart med minnesmonument – men inte vem som ska betala

Det blev inget i Södertälje. Eller Botkyrka. Men de cirka 10 000 assyrier och syrianer som bor i Norrköping kan fortsätta hoppas på ett Seyfomonument – om de betalar själva.

Riksdagsledamoten Robert Hannah (FP) som själv är assyrier tycker att Norrköpings politiker är modigast i Sverige om de tillåter ett Seyfomonument.

Riksdagsledamoten Robert Hannah (FP) som själv är assyrier tycker att Norrköpings politiker är modigast i Sverige om de tillåter ett Seyfomonument.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

norrköping2015-04-20 06:30

Seyfo, folkmordet och det systematiska förföljandet på kristna i Osmanska riket (som sedan blev Turkiet) för 100 år sedan, har länge varit en het fråga i Sverige.

2010 erkände riksdagen dåden, däremot har ännu inte den svenska regeringen verkställt riksdagens begäran.

Kommunstyrelsen i Norrköping har nu också mer eller mindre sagt ja till att upplåta en plats där ett seyfomonument kan uppföras.

– Vi tittar på var, men troligen i Folkparken någonstans. Exakt var återstår att avgöra, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C).

Blir det ett seyfo- eller allmänt monument?

– Enbart seyfo, klargör Jonsson.

Socialdemokraten Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande, förtydligar också:

– Anhöriga till de som drabbats kommer att få stå för kostnaden, vi upplåter bara en plats.

För i den här frågan tänker inte kommunen ta ställning. Kanske begripligt mot bakgrunden att länsrätten tidigare gett Södertälje och Botkyrka bakläxa för ett liknande medborgarförslag där kommunerna stått som finansiärer av monumenten.

– Nej, det blir inget kommunalt monument, men däremot en plats för att ge krigets offer en minnesplats. Det går inte att komma ifrån att det handlade om systematisk förföljelse av människor. och vi kommer alltid att drabbas av konflikter från andra områden. Men nu tycker vi att vi har hittat en lösning utan att behöva ta ställning i en het utlandspolitisk fråga, säger Lars Stjernkvist.

Said Nison, kommunfullmäktigeledamot (M) och syrian, respekterar kommunens beslut.

– Det handlar inte om pengar utan om symboliken. Det är viktigt för de 12 000 ättlingar som bor i Norrköping att få ett monument, säger han.

Och finansieringen?

– Minst problemet. Folk kommer att bidra, föreningar och församlingar kommer bidra. Men exakt vad det kommer att kosta vet vi inte, det beror på vilken typ av monument det blir.

Protesterna till ansvariga politiker har dock varit kraftiga.

– Om Norrköping och Sverige verkligen ska vara ett mångkulturellt samhälle, utan etniska eller religiösa konflikter, tycker jag inte att konflikter ska importeras från gamla hemländer. Jag vill inte att våra barn och ungdomar ska växa upp i ett samhälle där olika grupper ska anklaga varandra på grund av händelser som utspelats långt tillbaka i historien, säger Erkan Holtay.

Seyfo

Seyfo är benämningen på den systematiska och våldsamma förföljelsen av kristna folkgrupper i sydöstra Turkiet kring 1915. I år är det 100 år sedan. Den 24 april har valts som minnesdag,

Seyfo betyder ”svärd”. Sveriges riksdag er­kände Seyfo som folkmord 2010. Regeringen har inte officiellt tagit ställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om