Marcus Nihlén flyttade till Norrköping 2013 för att studera på Linköpings Universitet. Fem år senare är han fortfarande inte klar, och frågan är om han någonsin blir det. Han började läsa till socionom men insåg efter tre terminer att det inte var något för honom. Han bytte spår till Samhällets logistik som han gick under två år. Men någon examen har det inte blivit än.
Många går på universitet för att plugga och göra sig redo för yrkeslivet, men Marcus har lite andra tankar kring det.
– Jag såg det som en möjlighet att knyta kontakter. Bara för att jag pluggar ett visst program betyder det inte att jag inte kan umgås med andra. Kanske kan deras expertis hjälpa mig senare i livet. Mycket av studierna handlar om att knyta kontakter.
Han menar att det sociala nätverket är viktigt när du ska söka jobb.
– I Skåne kunde jag få ett jobb hur enkelt som helst eftersom jag kände folk. Det fungerar likadant här. Även om mitt framtida jobb inte finns i Norrköping så kanske jag har en kontakt här som tipsar mig om något som är perfekt
för mig. Antingen här eller utomlands.
Även om tentorna är en stor del av studierna är de bara en liten del av vad det innebär att studera på ett universitet. På Campus i Norrköping finns de överallt – studenter som lägger ned en stor portion av sin fritid i att skapa ett liv utanför föreläsningssalarna. Fester och sittningar ska arrangeras, gyckel ska planeras, sponsorer ska engageras och kaffet från fiket ska serveras. Bland annat.
– Det är en otrolig förmån att få jobba i grupp som engagerad. Det kan låta töntigt men jag tror det är en bra förberedelse till arbetslivet. Man har redan stött på många problem eftersom vi lever så nära inpå varandra. Det gör att vi lättare kan hantera liknande situationer när vi kommer ut i arbetslivet. Det är lite som ett jobb, säger Marcus. Med inslaget att man går ut och festar på helgerna.
Förutom möjligheten att arbeta i grupp och
träffa nya människor från andra program får den som engagerar sig i studentföreningar andra förmåner. Det kan handla om gratis kaffe i
studentfiket, inträde till fester på kårhuset,
personalfester och middagar. Men det är inte därför man engagerar sig, menar Marcus.
– Jag tror att man engagerar sig framförallt för att det är så kul. Vi får så mycket tacksamhet när vi har gjort ett bra event och det betyder mycket. Framförallt har jag lärt mig mycket om mig själv, vad jag är bra på när jag leder en grupp och vad jag är mindre bra på. Det vill jag fortsätta utveckla så mycket som möjligt.
Marcus har varit engagerad i det mesta som går att engagera sig i på Campus Norrköping.
I studentfiket, på Kårhuset Trappan, som festerist, fadderist och mottagningsansvarig – för att nämna några. Det är mycket tid som läggs ned.
– Ja, det är mycket jobb, men framförallt gör man det för att det är kul och man får många vänner. Klart folk hamnar efter i skolan och det kan vara tufft men man har sig själv att skylla. Det handlar om att planera.
Så tentorna hinner man med ändå?
– Oftast, säger Marcus och brister ut i skratt.
Text och foto: