- Vi vet egentligen rätt lite om tävlingen. Jag blev rätt nervös så jag har frågat om allt jag kan komma på, säger Lisa Arvidsson och förklarar.
- Det är tre delar, en där man ska redovisa hur man löst uppgiften, en där man bara redovisar svaret och så en utslagsfråga på tid.
Olik styrkor
De tre ungdomarna är inte särskilt nervösa inför tävlingen. Tillsammans understryker de att det nog är bra att de är bättre på olika saker, men vissa saker kan bli svåra.
- Det är svårt att tänka tillsammans, säger Victor.
- Fast, det kan ju vara bra att vara flera när vi ska lösa problem. Då kan någon annan i laget hitta saker man missat i farten, lägger Axelina till.
Det är varierande kunskaper i gruppen även om det bara skiljer en årskurs då Victor går i klass 9a och Axelina och Lisa går i 8a respektive 8c. Det är däremot inga tvivel om att tävlingen har positiv inverkan på ungdomarnas studieflit.
- Vi i nian har mest fokus på nationella proven just nu, så det blir mycket repetition. Då är det skönt dels med ett avbrott från det och samtidigt är det uppmuntrande att gå till distriktsfinal, det är lite ära i det, matte är inte så lätt, säger Victor.
Uppmuntrande
Tjejerna Axelina och Lisa har inte nationella prov att tänka på just nu och känner att de har fått med sig viktiga färdigheter. De nickar instämmande med Victor om att det känns uppmuntrande med mattetävlingen.
- På våra mattelektioner brukar vi träna mycket logiskt tänkande och problemlösning, säger Axelina.
- Vi brukar också skapa ekvationer åt varandra som vi byter i klassen och löser, förklarar Lisa.
De tre ungdomarna vågar inte spekulera i hur det kommer gå, men de hoppas på det bästa.
- Klart det vore kul att vinna! Mycket handlar om vilka frågor vi får, säger Lisa.