Klarar sig utan sopdispens 2003
NORRKÖPINGSopbergen runt om i Sverige växer. Kommunerna klarar inte deponeringsförbudet och söker nu dispens för att slänga 1,6 miljoner ton brännbart avfall på tippen.Men situationen i Norrköping ser ljus ut.- Vi är väl förberedda. Nästa år ska vi inte behöva någon dispens, säger Anders Jansson, tillförordnad VD för Sydkraft Öst.
- Inom branschen har vi vaknat lite sent samtidigt som informationen från statsmakten har varit bristfällig. Men vi på Sydkraft är ändå väl förberedda, säger Anders Jansson.
- Vår nya panna kommer att tas i provdrift under hösten och fungerar den som vi hoppas kommer vi inte att behöva att deponera något alls under nästa år, fortsätter han.
I år har Sydkraft ansökt om dispens för att få deponera 2.500 ton avfall, men för kommande år finns i dagsläget inga planer på att förnya dispensen.
- Eftersom det bara tar tre månader att få de tillstånd som behövs så avvaktar vi provdriften, men om allt gå som det ska behöver vi ingen dispens, säger Anders Jansson.
<b>Redan nästa år</b>
Tidigast om fem år räknar kommunerna med att fullt ut kunna följa deponeringsförbudet. Men Sydkraft räknar med att de ska klara sig utan deponering redan nästa år.
- Som det ser ut i landet idag finns det kapacitet att bränna cirka 60 procent av avfallet, men i och med den nya pannan hoppas vi att kunna ta vara på allt vårt brännbara avfall, förklarar Anders Jansson.
För de kommuner som inte har tillräckligt hög kapacitet kan deponeringsförbudet innebära en ekonomisk förlust. Det på grund av att Naturvårdsverket föreslår en extra skatt på avfall som deponeras med dispens. I dag är skatten 288 kronor per ton, verket vill lägga på 50 kronor.
- Utöver skatten kostar det cirka 200 kronor i andra avgifter beroende på vilken sorts avfall det handlar om. Vi tog beslutet att bygga en ny panna när den här lagen började diskuteras. Nu har vi chansen att få tillbaka det vi har investerat, säger Anders Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!