Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kimstad nästa...

NORRKÖPING
Tåg från Norrköping, från Linköping, från Finspång (med Skärblacka som anhalt på vägen) - alla stannade de på söndagen vid Kimstads station.
Som ju egentligen inte är någon station längre, inte sedan 1970 har några persontåg stannat här.
Men nu börjar Pendeltågsgruppen så smått få vind i seglen. Tågstopp i Kimstad är inte längre enbart historia, utan tycks nu alltmer också ha en framtid.

Margaretha Ericsson (kd) och Gunnar Bredin var två av de lokala Norrköpingspolitikerna, som tog denna dagspendel till Kimstad.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Margaretha Ericsson (kd) och Gunnar Bredin var två av de lokala Norrköpingspolitikerna, som tog denna dagspendel till Kimstad. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-08-20 00:00
Detta var alltså en speciell grej för just denna dag, ett arrangemang på cirka två timmar. Och bakom det hela stod Skärblacka kommundelsnämnd, Kimstads Hembygdsförening, Pendeltågsgruppen och Agenda 21.
Ett par hundra människor hade samlats på Kimstads gamla station dagen till ära. Och liksom i gamla tider, när konungen klev av tåget, så stämde en blåsorkester (i det här fallet från Skärblacka SMU) upp, när gästerna anlände.
Sedan pratade både landshövding Björn Eriksson och den så att säga lokale hövdingen Sören Månsson (ordförande i kommundelsnämnden) liksom även andra på ett möte i församlingshemmet. Innan tågen så gick tillbaka igen, för Finspångs del dock ersatt med buss.

<b>Många var med</b>
Bland dem som infunnit sig på stationen fanns många, som var med den tiden då det ännu begav sig. Bland dem Ingeborg Lind, som tågpendlade till jobbet hos Z Ingvaldssons specerier på Butgatan i Norrköping.
Men det var allt några år sedan, 1947-48 faktiskt. Då fanns det två olika tåglinjer att välja mellan, när man skulle till Norrköping. Dels, som man sa, "Statens" - alltså gamla vanliga SJ. Men sedan också "lilla banan", den smalspåriga regionala banan som via Norrköping-Kimstad förde vidare mot Finspång och Örebro. Det var den som utgick från Östra station i Norrköping.
- Jag åkte mest med "statens", där var månadskortet billigare, säger Ingeborg Lind. Men när det var julhandel, då hann jag inte med sista tåget som gick 18.32. Då fick jag ta tåget som gick 19.35 från Östra station i stället.

<b>Liv och rörelse</b>
På den tiden var det liv och rörelse kring Kimstads station. Där fanns både järnvägshotell och kafé, och visst var det en kiosk också - det är Ingeborg ganska så säker på.
- Och här samlades ungdomarna på kvällarna, minns hon.
Sedan gifte hon sig och flyttade till Skärblacka, och det är nu många år sedan hon tog tåget från Kimstads station. För hennes egen del spelar det väl heller ingen större roll, om Kimstad får pendeltåg eller ej. Men hon vet många andra, som skulle ha glädje av det.
Persontrafiken på smalspåriga banan upphörde 1962, och 1970 drog så SJ in stationen i Kimstad. Sedan dess har tågen bara rusat förbi där. Stationshuset hyrs numera av musikaliske mångsysslaren Sverker Ydén med familj, och Sverker har själv inrett sin studio i den forna väntsalen. Han är född i Kimstad 1953, och på hans tid samlades ungdomen fortfarande vid stationen.
- Här lärde man sig allt, minns han.
Sverker hyr nu gamla stinsbostaden i stationshuset av SJ. Och om tågen skulle börja stanna igen då? Ingen fara, att den här stationen skulle tas i bruk på nytt är det inte tal om.

<b>Sett ut en plats</b>
En hållplats är vad det kommer att bli, och till den har man också sett ut en plats några hundra meter bort. Vid Lactamin, just där väg 215 går över järnvägen. Fast helt given är inte platsen, skulle Finspång komma med i leken måste hållplatsen anpassas till den anslutningen. Men om bara pengarna skakas fram (10-12 milj kr räknar Pendeltågsgruppen med att investeringen skulle gå lös på) så kan naturligtvis allt sådant lösas.
- Visst kostar det en del pengar, säger Sören Månsson. Men ser man det över de 100 eller 150 år som det handlar om, så är det ju bara småsummor. Och vilket himla lyft för hela regionen, som det skulle bli.
Med på tåget från Norrköping är ett antal kommunpolitiker och tjänstemän, som naturligtvis inte kan lova något bestämt:
- Men visst är det här ett mycket positivt initiativ, säger Margaretha Ericsson (kd). Och jag vet ju själv, hur bra det blivit med tågen till oss i Krokek. Det borde kunna fungera här också.
- Visst, under förutsättning att man får 15 miljoner och att det finns plats för tågen på spåren, säger Gunnar Bredin (m). Det är många saker som måste lösas först.
Stenen är i varje fall i viss rullning, och Pendeltågsgruppen börjar nu redan ladda upp för ett ännu större evenemang nästa år.
- Med aktiviteter på stationer längs banan, säger Hans Roth, som är med i gruppen. I Kimstad, Skärblacka, Finspång, Åby, Kolmården och i bästa fall Norsholm också. Tågtillverkaren Bombardier har också ställt sig positiv till att låna ut de nya tågen till ett sådant tillfälle. Fast inget är förstås klart ännu.
Men den här frågan, om pendeltåg till Kimstad och i förlängningen även Norsholm, den ska det hållas liv i. Det har man gett sig den på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om