– Vi tog över driften av Strömvillans fritidsgård 1977. Då var det en rivningskåk som vi renoverade för egna pengar, berättar Bengt Ydebäck, ordförande för KFUM Norrköping.
Avtalen har därefter avlöst varandra – tills nu.
Kontraktet som går ut den sista juni i år kommer inte att förlängas. Detta meddelades i ett brev den 9 februari.
– Avtalet behövde sägas upp enligt lag och kunde alltså inte enbart förlängas, förklarar utbildningsdirektören Sofie Lindén i ett mejl till Folkbladet. Vi förstår att det tyvärr kan väcka både frågor och oro hos berörda och känns på många sätt tråkigt även för oss. Samtidigt så bedrivs dessa verksamheter redan inom utbildningskontorets verksamhet och vi har lång erfarenhet av att ordna verksamhet för den aktuella gruppen ungdomar. Därmed finns inte ett tydligt behov av att ha en extern aktör för det.
Strömvillan är den enda av Norrköpings fritidsgårdar som inte drivs av kommunen.
– Ur den synvinkeln är det kanske inte så oväntat att kommunen gör så här. Det är däremot förvånande att man plötsligt bestämmer sig för att inte göra någon upphandling, som vi planerat för, utan endast skickar ett brev där man skriver att man själva tänker sköta driften fortsättningsvis, säger Bengt Ydebäck.
Beskedet har sänt chockvågor genom personalstyrkan, cirka 20 till antalet i Norrköping.
– Det är klart att många är oroliga nu när en del av KFUM:s verksamhet går i graven. En stor del av personalen kommer att varslas när avtalet går ut.
Vad händer härnäst?
– Vi kommer att sätta oss ner i ett möte med kommunen, men det kommer mer att handla om hur vi ska överlämna verksamheten.
Enligt Sofie Lindén ligger inget missnöje bakom skilsmässan med KFUM Norrköping.
– KFUM har utfört ett gediget arbete som vi är tacksamma för. Avtalet sas upp av formella skäl och på grund av att verksamheterna även redan bedrivs inom utbildningskontoret, inget annat, försäkrar hon.
KFUM har även verksamhet i Folkparken. Ska även den övergå i kommunens regi?
– Vi kommer ha en dialog med KFUM om att bedriva verksamheten i Folkparken under sommaren 2022. KFUM har avtal med Kultur- och Fritidskontoret och Samhällsbyggnadskontoret kring andra delar av Folkparken. Hur det ska se ut efter den här sommaren är någonting vi får återkomma till.
Hur ser framtiden ut för Strömvillan?
– Kommunen kommer att bedriva verksamhet, framförallt korttidstillsyn för gymnasieungdomar