Från början var Kerstin Bergström en riktig landkrabba. Som barn var hon till och med rädd för vatten.
– Vi bodde i Dalarna och jag var så rädd för vatten att jag inte kunde cykla över Dalälven. Jag var tvungen att hoppa av och leda cykeln, berättar hon.
Intresset för det marina kulturarvet tog fart när Kerstin Bergström 1968 fick idén att hon och maken Egil skulle köpa och renovera skonaren Linnéa för att ha som bostad. De var grönavågare – unga och entusiastiska – och ville leva med frihetskänslan.
– Vad vi inte visste då var att det var svårt att få en kajplats. Det var hopplöst överallt. I Saltsjöbaden fick vi inte lägga till. De sa: "Kommer ni så skjuter vi på er!". Vi fick lägga oss för ankar vid Drottningholm, utanför Kungens slott.
Arbetat i NorrköpingKerstin Bergström är waldorflärare och har bland annat arbetat på Rudolf Steinerskolan vid Ståthögaleden. I sju år på 80-talet bodde familjen i Norrköping. En period bodde de ombord på Linnéa vid Södra kajen.
– Men vi fick inte ligga där heller för hamnkaptenen. De var stenhårda. Då flyttade vi till lägenhet.
Idag bor familjen Bergström i Gamleby, där Västerviks vackra skärgård blev basen när man började använda Linnéa för seglingsverksamhet med grupper. När paret fick tremastskonaren Vega till skänks var hon ett vrak. Det var resterna av ett segelfartyg i trä, byggt 1909 i Viken som fraktade varor i Östersjön.
Tillsammans med familjen och fler entusiaster hjälpte Kerstin till att rädda Vega. Bland annat sydde hon 650 kvadratmeter segel. Restaureringen tog många år och de drabbades av flera motgångar. Men i juni 2008 hade hon återfått sitt ursprungliga skick.
– Det här ett omistligt kulturarv. Men det är konstigt att man låter vilka romantiska personer som helst ta hand om fartyg. Det skulle man aldrig drömma om när det gäller slott och herresäten. Det råkade bara vara sådan tur att vi har kunskapen och är ganska praktiska, men många misslyckas. Fartyg har sjunkit och brunnit upp, så få är bevarade idag.
Kerstin Bergström belönas igår av föreningen Arbetets museums vänner för "sitt stora engagemang och uthålliga arbete" med att restaurera och bevara de två stora skonarna. Priset delades ut i samband med museimässan på Arbetets museum i Norrköping.
– Det känns hedrande, säger Kerstin.
Kerstin Bergström är dessutom ordförande i Gamleby hembygdsförening. Hon sitter även i styrelsen för Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd och Sveriges segelfartygsförening. För prissumman 5000 kr vill hon åka runt och besöka andra arbetslivsmuseer i Sverige. Tidigare har familjen Bergström belönats med Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj samt kulturpris i Västervik.
Läs hela artikeln i Folkbladet.