Under perioden som kemtvätten var i gång användes troligen perkloretylen som tvättvätska. Ett ämne som har goda lösningsegenskaper men dessvärre kan öka risken för cancer, ge skador på centrala nervsystemet och på lever och njurar. Möjligen har även trikloretylen använts, ett ämne klassat som cancerogent och skadligt för nervsystemet.
– Det är ämnen med mycket hög farlighet, säger Pernilla Eriksson, som jobbar med förorenade områden på länsstyrelsen.
– Ämnena användes som tvättvätska och kan ha läckt ut genom golv och ner i mark och grundvatten.
Huset som kemtvätten låg i är rivet och idag ligger tre huskroppar i kvarteret som ägs av Hyresbostäder. Totalt finns 152 lägenheter i husen.
Idag är det bostäder på platsen. Ska man som boende vara orolig?
– Vi vill inte oroa folk, men vi ser att det är bra om det undersöks, säger Pernilla Eriksson.
Eftersom länsstyrelsen bedömer att det finns risk för människors hälsa och miljön har de tagit initiativ till undersökning av före detta kemtvättar, och kommunen har gått vidare med den aktuella fastigheten. Någon verksamhetsutövare eller fastighetsägare som kan göras ansvariga för den före detta kemtvätten finns inte, vilket lett till att länsstyrelsen bett kommunen om att åta sig huvudmannaskapet. En huvudman är en förutsättning för att statliga bidrag ska kunna sökas. På det senaste mötet med samhällsplaneringsnämnden beslutade de att ta på sig huvudmannaskapet.
– Det är ett samarbete i syfte att få marken sanerad. Det är en gammal miljöskuld som inte kan härledas till en fastighetsägare, säger Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör.
– Vi vet inget om marken än, men vi får ett statligt bidrag för att ta på oss rollen som beställare för den här undersökningen.
Hur orolig ska man vara som boende i området?
– Det är jag inte rätt person att svara på. Det här ligger i backen och är något som ska tas omhand. Huruvida man ska vara orolig eller inte måste man vara sakkunnig för att svara på, och jag är inte det. Hade vi sett att det fanns en oro hade vi agerat på det.
– Det är sällan förenat med fara annat än om man vill göra något med marken och det ska grävas. Men vi vill inte låta miljöskulder ligga kvar i backen utan ta hand om det man känner till.