Det beskedet lämnar Kristdemokraternas partiavdelningsstyrelse och kommunpolitiska grupp i Norrköping genom kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg, gruppledare för KD i Norrköping.
– Vi har bestämt oss för att vara tydliga i att vi tycker att vi som kommun inte ska sätta stopp för de här planerna, utan låta länsstyrelsen göra sitt jobb, säger Eva-Britt Sjöberg som tycker att länsstyrelsen ska få pröva ansökan.
Skulle kommunen använda sitt veto är det stopp för projektet. Men även om kommunen tillstyrker en etablering är det inte säkert att länsstyrelsen säger ja. Det finns exempel på det tidigare i Norrköping.
Länsstyrelsen prövar ansökan utifrån miljöaspekter och andra perspektiv. Kommunens roll i ansökan är att ge svar på om den innebär att marken används på ett lämpligt sätt i förhållande till översiktsplanen, påpekar KD.
I Norrköping har kommunen, genom i tillägg till översiktsplanen, pekat ut vilka områden det skulle vara möjligt att bygga vindkraft i. I gröna områden anses det lämpligt, gula områden bör utredas och i röda områden är det absolut inte aktuellt.
Den plan som Holmen gick ut med från början, med 77 verk i Norrköping och Finspång, ett stort område, på både gröna och gula områden, det kunde inte KD tänka sig. Men nu när projektet bantats, och ett tiotal verk ligger inom Norrköpings kommun, norr om Simonstorp, på gröna områden, menar Sjöberg att då måste kommunen stå bakom tagna beslut och låta länsstyrelsen pröva ansökan.
Som politiker måste man se det från olika perspektiv, menar hon. Både ur kommunperspektiv, den enskildes perspektiv, och till viss del nationellt, men definitivt sett från kommun och region.
– De som bor i själva området och blir berörda, de ser ju till sitt, det har jag full förståelse för, men vi som politiker måste ju se från fler perspektiv.
– Vi ser behovet av el framöver, och då är det med hänsyn till både företagare och därmed arbetstillfällen och kommunen i sin helhet.
"Vi kristdemokrater är tacksamma för och positiva till att ett av kommunens största företag är villigt att göra en investering i miljardklassen för att väsentligt bidra till energiförsörjningen och till den viktiga omställningen till fossilfri energiproduktion. Vi värnar näringslivet i Norrköping och vill främja både nyetableringar och befintliga företag", skriver KD i en debattartikel.
Ett enigt KD vill låta processen gå vidare och hoppas att länsstyrelsen tillstyrker Holmens ansökan. Om kommunen ska använda sitt veto eller inte avgörs av partierna i kommunfullmäktige. Om det blir före eller efter valet 2022 är oklart.
Formellt har kommunen ännu inte fått frågan från länsstyrelsen. När parti efter parti nu framöver tar ställning kommer bilden av hur kommunen kommer att ställa sig att klarna. Liberalerna, som liksom KD ingår i den styrande Kvartetten, har tidigare aviserat sitt motstånd mot storskalig vindkraft. Man kan tycka olika i den här frågan och ändå styra ihop, säger Sjöberg. Röstningen sker utifrån varje partis ställningstagande.
– Det är en så viktig fråga att man behöver ha en bred överenskommelse åt ena eller andra hållet i hela kommunfullmäktige.
KD anser att det är viktigt med en så skyndsam process som möjligt så att berörda, både enskilda boende och Holmen, får besked om vad som gäller.